Γαλλία: Πλήγμα για τον Μακρόν η πρωτιά Λεπέν

Γαλλία: Πλήγμα για τον Μακρόν η πρωτιά Λεπέν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εδραίωση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) ως κυρίαρχης δύναμης στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο κατέγραψαν οι χθεσινές ευρωεκλογές στη Γαλλία. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό γύρω στο 24%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον πολιτικό σχηματισμό «Η Δημοκρατία σε Κίνηση» (LREM) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που περιορίστηκε στο 22,5%.

Το αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει ο ίδιος πρώτο ρόλο στην αναμέτρηση, μετατρέποντάς τη σε προσωπική μονομαχία του με τη Λεπέν. Ο επικεφαλής της ευρωλίστας του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «εξέγερση των πολιτών εναντίον του συστήματος εξουσίας» και για ανοδικό ρεύμα των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι θα σχηματίσουν ισχυρή ομάδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Εκπρόσωπος του μεγάρου των Ηλυσίων αναγνώρισε ότι η έκβαση της αναμέτρησης συνιστά μια ορισμένη «απογοήτευση», αλλά όχι και «καταστροφή», χαρακτηρίζοντας «αξιοπρεπές» το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος. Είναι αλήθεια ότι η Ακροδεξιά είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη και στις ευρωεκλογές του 2014, γεγονός που δεν εμπόδισε τη Λεπέν να χάσει με μεγάλη διαφορά και τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μάλιστα, φέτος το ποσοστό της σημείωσε μικρή υποχώρηση (γύρω στη μία μονάδα) σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εδραιώνεται ως νόμιμος διεκδικητής της εξουσίας, με ηγεμονικό πλέον ρόλο στη γαλλική Δεξιά, καθώς το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» καταβαραθρώθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 8,1%.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν το κόμμα Ευρώπη-Οικολογία (EELV), που κατέκτησε την τρίτη θέση με 12,6%. Μια εξέλιξη που, όπως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δείχνει την αυξανόμενη ευαισθησία των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας για την κλιματική αλλαγή και γενικότερα για τα οικολογικά προβλήματα, που έρχονται στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών τους. Την εικόνα των αποτελεσμάτων συμπληρώνουν τα δύο κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλιστές και η Ανυπότακτη Γαλλία, που ισοβάθμησαν με ποσοστό περίπου 6,5%.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή