Εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές στους «μικρούς»

Εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές στους «μικρούς»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκτός» Ευρωβουλής μένουν το Ποτάμι, ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, που σημείωσαν ποσοστό κάτω του 1%, ενώ «είσοδο» κάνουν το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Την ίδια ώρα, μικρή πτώση σημείωσαν σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 το Κίνημα Αλλαγής και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ενώ σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες έχασε η Χρυσή Αυγή. Επίσης, «εκτός» Ευρωβουλής έμειναν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Ενωση Κεντρώων.

Ειδικά για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, η είσοδός του ή μη στην Ευρωβουλή ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οριακή, καθώς το ποσοστό του ΜέΡα25 «άγγιζε» το 3% και μέχρι την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενέπιπτε στα όρια του στατιστικού λάθους των εκτιμήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα ποσοστά του ΜέΡΑ25 σημειώθηκαν στις εκλογικές περιφέρειες Κέρκυρας, Χανίων, Ηρακλείου, Α΄ Θεσσαλονίκης, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και Μαγνησίας, ενώ τα χαμηλότερα σε Ροδόπη, Λακωνία, Λέσβο, Γρεβενά και Αρτα. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ξεπέρασε το 4% επιτρέποντάς του να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Τα υψηλότερα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης σημειώθηκαν στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Καβάλα και στον Εβρο, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σε Αρτα, Λευκάδα, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Ηράκλειο και Αιτωλοακαρνανία.

Το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2014 όταν είχε συγκεντρώσει 8,02%, ωστόσο διατήρησε τις δύο έδρες του. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, το οποίο έπεσε κάτω από το 6%. Πάντως, το κόμμα κατάφερε να βρεθεί πάνω από τη Χρυσή Αυγή, αν και όχι στην τρίτη θέση, όπως επιδίωκε και είχε θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους ο Περισσός. Η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από 5%, έναντι 9,39% που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του 2014, χάνοντας μία έδρα και εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές έπειτα από τη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα ποσοστά της Χ.Α. καταγράφηκαν στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής, στο Κιλκίς, στην Ημαθία και στη Χαλκιδική, ενώ τα χαμηλότερα σε Ρέθυμνο, Λασίθι, Ευρυτανία, Αρτα και Πρέβεζα.

Στους μεγάλους χαμένους της μάχης των ευρωεκλογών συγκαταλέγεται το Ποτάμι, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό κάτω από 2%, έναντι ποσοστού 6,61% που είχε στις προηγούμενες εκλογές όταν είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ούτε 1%, έναντι 3,46% στις ευρωεκλογές του 2014, ποσοστό που τους είχε επιτρέψει την εκλογή ενός ευρωβουλευτή.

Οι ΑΝΕΛ σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον εκλογικό χάρτη και υπέστησαν συντριπτική ήττα, προφανώς και ως συνέπεια των επιλογών που έγιναν στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή