Ισχυροποιείται η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Ισχυροποιείται η ακροδεξιά στην Ευρώπη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κρατούν ακόμη τα ηνία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές αύξησαν τα ποσοστά τους, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ευρωεκλογών.

Ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και Πολωνία κέρδισαν τις εκλογές, προκαλώντας πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό, αλλά μην καταφέρνοντας να αλλάξουν δραστικά  τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα αποτελέσματα – μέχρι τις πρώτες ώρες της Δευτέρας – έδειξαν ότι Σοσιαλιστές, Πράσινοι, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν 506 από τις 751 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα τους βοηθήσει να προτείνουν και να εφαρμόζουν νομοσχέδια για περισσότερους από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Αν και μπορεί να προκληθούν δυσκολίες δεδομένου και της κατάρρευσης του «μεγάλου συνασπισμού» κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θωρακίζει την Ε.Ε. από αντί-συστημικές δυνάμεις που προσπαθούν να την διασπάσουν

Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, καθώς η διατήρηση μίας ισχυρής πλειοψηφίας φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενίσχυσαν τις αγορές.

«Θα δημιουργήσουμε μία κοινωνική Ευρώπη, μία Ευρώπη που προστατεύει», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε συνέντευξη τύπου στην Γερμανία.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο εκμεταλλεύτηκε το κενό στο κέντρο, αύξησε τα ποσοστά του, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Πράσινοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή