«Επεσε» ο νεότερος Ευρωπαίος ηγέτης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς

«Επεσε» ο νεότερος Ευρωπαίος ηγέτης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Μόλις μία μέρα μετά την εκλογική νίκη του στις ευρωεκλογές, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απέτυχε χθες να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για υπηρεσιακή κυβέρνηση ενόψει των πρόωρων εκλογών του φθινοπώρου. Η χθεσινή διαδικασία αποτέλεσε την κορύφωση ενός δραματικού δεκαημέρου, στη διάρκεια του οποίου αποκαλύφθηκε πως οι ακροδεξιοί εταίροι του Κουρτς, το Κόμμα της Ελευθερίας, διαπραγματεύονταν στο νησί της Ιμπιζα με δήθεν Ρωσίδα επενδύτρια τη στήριξη της Μόσχας. Η νέα προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να ενισχύσει το κόμμα του Κουρτς και τον νεαρό απερχόμενο καγκελάριο, ο οποίος φρόντισε ταχύτατα να κρατήσει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους του αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με την κωδική ονομασία «Ιμπιζαγκέιτ». Τώρα, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πρέπει να διορίσει έναν προσωρινό καγκελάριο που θα οδηγήσει την Αυστρία σε πρόωρες εκλογές.

Παρά την καταψήφισή του από τη Βουλή και από το Κόμμα της Ελευθερίας, ο Κουρτς παρέμεινε ψύχραιμος και διακήρυξε πως είναι «περήφανος και ικανοποιημένος για τη δουλειά που έκανε η κυβέρνησή του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει εμπόδια στην πορεία της επόμενης κυβέρνησης και πως θα την υποστηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπενθυμίζεται πως ο Κουρτς έγινε σε ηλικία 32 ετών ο νεότερος ηγέτης της Ευρώπης και ορκίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2017. Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είχε αποφασίσει μόλις το πρωί της Δευτέρας ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, η αρχηγός τους Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ. Η ίδια πρότεινε έμμεσα ως μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ζητώντας ταυτόχρονα μία «ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή