Αυξημένη επιφυλακή έναντι Τουρκίας από Αθήνα, Λευκωσία

Αυξημένη επιφυλακή έναντι Τουρκίας από Αθήνα, Λευκωσία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν τη χώρα σε εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και η σχεδόν βέβαιη αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, καταγράφονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των σημάτων αβεβαιότητας που εκπέμπονται από την Αγκυρα. Παράλληλα με την ελληνική προεκλογική περίοδο, θα «τρέχει» και ένας αντίστοιχος σκληρός αγώνας για το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό την επικράτηση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη με όρους ακραίας πόλωσης. Η Αγκυρα, πάντως, συνεχίζει τα βήματα που έχει ξεκινήσει για να «διεθνοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, παράλληλα, δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου. Την ίδια στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρείται μάλλον αδύνατον να προχωρήσει η κυβέρνηση στην προαναγγελία της για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, γενικός διευθυντής ναυτιλιακών και αεροναυτιλιακών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε, στις Βρυξέλλες πλέον, την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και την Επιτροπή Διεύρυνσης της Ε.Ε. για τις θέσεις και τις δραστηριότητες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι μικρή κατανόηση υπάρχει για τις θέσεις της Αγκυρας σε αυτά τα ζητήματα, η Τουρκία δεν σταματά τη σχετική προσπάθεια, ευελπιστώντας ότι κάποιοι μπορεί να τείνουν ευήκοον ους. Πάντως, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία διανύει μια περίοδο εσωστρέφειας, με την κοινή γνώμη να έχει πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα έχει ακυρώσει οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να πλέει στα νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ που ελέγχει κατά το διεθνές δίκαιο η Λευκωσία, ενώ το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» παραμένει στα δυτικά του νησιού. Παράλληλα, με δύο NAVTEX που εκδόθηκαν, προαναγγέλθηκαν ναυτικά γυμνάσια τόσο στα νότια της Κύπρου όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου. Με τη NAVTEX 644/19 προαναγγέλθηκε άσκηση στα νότια του Καστελλόριζου, ενώ με τη NAVTEX 652/19 γνωστοποιείται ότι οι τουρκικές δυνάμεις σχεδιάζουν άσκηση με πυρά από τις 2 έως και τις 15 Ιουνίου στα οικόπεδα 1, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτιμάται ότι οι τουρκικές ανακοινώσεις ίσως αποτελούν αντίδραση στη διεθνή άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019» που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και τις 30 Μαΐου στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αλλά και στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση, η οποία έχει ως βασικό σενάριο την εκκένωση πολιτών από εμπόλεμη ζώνη, εκτός από την Εθνική Φρουρά θα συμμετάσχει προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή