Στην Αλβανία βρέθηκε καταζητούμενος για τον φόνο Ζαφειρόπουλου

Στην Αλβανία βρέθηκε καταζητούμενος για τον φόνο Ζαφειρόπουλου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νοσοκομείο των Τιράνων νοσηλεύεται φρουρούμενος ο 32χρονος Ενο Μάτα, καταζητούμενος από τις ελληνικές διωκτικές αρχές για συμμετοχή στον φόνο του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017 στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού. Ο Μάτα τραυματίστηκε σοβαρά σε ένοπλη ενέδρα κοντά στην πόλη Φιέρι, στην κεντρική Αλβανία. Επέβαινε σε μοτοσικλέτα μαζί με 22χρονο συμπατριώτη του, όταν δέχτηκαν ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ από τους επιβάτες μιας κλεμμένης Μερσεντές.

Ο Μάτα χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες και μεταφέρθηκε βαριά τραυματίας στο νοσοκομείο των Τιράνων. Ο νεαρός συνεπιβάτης του δέχθηκε μία σφαίρα και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία. Το όχημα των δραστών βρέθηκε καμένο σε κοντινή απόσταση από το σημείο της ενέδρας και στο εσωτερικό του υπήρχαν τα δύο καλάσνικοφ των δραστών. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Μάτα φέρεται να δήλωσε στους Αλβανούς αστυνομικούς ότι η απόπειρα εις βάρος του σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ελλάδα, δηλαδή με τον φόνο του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Στα δημοσιεύματα στον Τύπο της Αλβανίας επισημαίνεται ακόμα ότι ο Μάτα είχε καταφύγει προ εξαμήνου στη χώρα και είχε εγκατασταθεί στο χωριό Πόρο, που βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής που συνδέει τον Αυλώνα με το Φιέρι. Εις βάρος του 32χρονου, που ήταν γνωστός και ως «φτερωτός Μαραντόνα», εκκρεμούσε ήδη από το 2017 ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ελληνικών αρχών για συμμετοχή στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών είχε προκύψει ότι ο Μάτα και ο Ιμπραΐμ Μπραχιμάι ήταν αυτοί που είχαν –κατόπιν εντολής του φερόμενου ως αρχηγού της «μαφίας του Κορυδαλλού» Κλοντιάν Λεκοτσάι– πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα τον Ζαφειρόπουλο μέσα στο γραφείο του.

Ο Μπραχιμάι συνελήφθη την 31η Οκτωβρίου 2017 σε καταυλισμό Ρομά στην Πελοπόννησο όπου είχε βρει καταφύγιο, ενώ ο Μάτα είχε καταφέρει να διαφύγει στην Αλβανία. Κατά το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, φέρεται να διέπραξε τουλάχιστον δύο ληστείες σε κοσμηματοπωλεία στην Ελλάδα. Σε μία από αυτές είχε αφήσει χειρόγραφο σημείωμα με αποδέκτες τους αστυνομικούς, όπου αρνούνταν ότι είχε ενεργό συμμετοχή στον φόνο και έριχνε την ευθύνη στον Μπραχιμάι. Εγραφε μεταξύ άλλων: «Στην υπόθεση του κ. Ζαφειρόπουλου είμαστε και οι δύο θύματα. Ναι, κάνω ληστείες, αλλά δεν είμαι εκτελεστής. Δεν παίρνω μέρος σε τέτοια πράγματα».

Μέχρι χθες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ενημερωθεί επισήμως από τις αλβανικές αρχές για τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών στη γειτονική χώρα. Η Αλβανία πάντως δεν εκδίδει στην Ελλάδα τους διωκόμενους με ευρωπαϊκά εντάλματα Αλβανούς υπηκόους. Στο μεταξύ, παλαιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο ομογενής από την Αλβανία Α.Π. που το βράδυ της Κυριακής δέχθηκε πυροβολισμούς στα πόδια, κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Εχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών και μάλιστα φέρεται να συμμετείχε στη συμμορία του φερόμενου ως αρχηγού της «μαφίας του Κορυδαλλού». Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Απόδραση από τις φυλακές Αυλώνα

Δύο Αλβανοί κρατούμενοι απέδρασαν το βράδυ της Δευτέρας από τις φυλακές Αυλώνα, από την πλευρά των μαγειρείων. Ενας αστυνομικός της εξωτερικής φρουράς φέρεται να αντελήφθη το περιστατικό και να πυροβόλησε, ωστόσο οι δραπέτες κατάφεραν να ξεφύγουν, τραυματίζοντάς τον μάλιστα στο πρόσωπο. Κατά κάποιες πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο δραπετών, φέρεται να εμπλέκεται σε πρόσφατη δολοφονία κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, έπειτα από συμπλοκή στο ψυχιατρείο των φυλακών. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για άτομο με ενεργή συμμετοχή στην επονομαζόμενη «μαφία του Κορυδαλλού», στην οποία, βάσει των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής, ηγετικό ρόλο είχε ο βαρυποινίτης Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή