Νίσυρος: Τα μυστικά του ηφαιστείου

Νίσυρος: Τα μυστικά του ηφαιστείου

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακοπές χωρίς ξαπλώστρες, με γενναίες δόσεις τέχνης και μονοπάτια που καταλήγουν στα έγκατα της γης.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΡΕΣ

Το ενεργό ηφαίστειο της Νισύρου είναι αξιοθέατο παγκόσμιας κλάσης και θα μπορούσε να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Επειδή όμως βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας, σε ένα νησάκι με δύσκολη πρόσβαση, χωρίς αεροδρόμιο, θα το εξερευνήσετε με μια χούφτα συνοδοιπόρους για συντροφιά. Θα περπατήσετε προσεκτικά μέσα στους κρατήρες, θα ξαφνιαστείτε όταν εντοπίσετε τα σημεία από όπου βγαίνει καυτός ατμός, θα θαυμάσετε τον τέλειο κύκλο του κρατήρα «Στέφανος», θα το φωτογραφίσετε αμφιθεατρικά από το Μπαλκόνι του Εμπορειού, το ταβερνάκι με την απίθανη θέα στο ηφαίστειο (τηλ. 22420-31607). Χρειάζεστε μόνο γερά παπούτσια και καπέλο, αφού ο καλοκαιρινός ήλιος δεν αστειεύεται. Όποιος αντέχει δεν θα προσεγγίσει το ηφαίστειο οδικώς, αλλά με τα πόδια, αξιοποιώντας το δίκτυο των σαράντα καλοδιατηρημένων μονοπατιών που διασχίζουν τη Νίσυρο απ’ άκρη σ’ άκρη.

ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Τα απογεύματα θα σας βρίσκουν για τσίπουρο στα Νικιά με την κουκλίστικη πλατεία. Στην είσοδο του χωριού θα εντοπίσετε το θαυμάσιο Ηφαιστειολογικό Μουσείο, αλλά και το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου, με το κόκκινο μαντίλι του στην εξώπορτα.

Ο εγκαταλειλεμμένος οικισμός του Εμπορειού με τα δίπατα νισύρικα σπίτια στο χείλος της καλντέρας αξίζει εξερεύνηση ή και 1-2 διανυκτερεύσεις σε ένα από τα κομψά boutique hotels που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν εδώ.

Κοινότητα που ζει και αναπνέει δώδεκα μήνες τον χρόνο, το κομψό Μανδράκι, με τη χτισμένη μέσα στον βράχο μονή της Παναγίας Σπηλιανής να κρέμεται από πάνω του, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και έχει όλα τα κομφόρ, χωρίς τα συμπαρομαρτούντα του μαζικού τουρισμού. Οι ευκατάστατοι εμιγκρέδες της Νισύρου καταφτάνουν με τις μπρούκλικες προφορές τους τον Δεκαπενταύγουστο, για προσκύνημα, διακοπές και επιστροφή στις ρίζες.

Νίσυρος: Τα μυστικά του ηφαιστείου-1

Περπατώντας στους κρατήρες του ηφαιστείου. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

ΓΙΑ ΠΑΣΑ ΝΟΣΟ

Tα παλιά Λουτρά Παντελίδη, που γνώρισαν πιένες από τα τέλη του 19ου αιώνα, αναβίωσαν τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος) θα βρουν γιατρειά στα ζεστά ιαματικά νερά και θα καταλύσουν στα δωμάτια που νοικιάζονται επιτόπου. Ωστόσο, οι βραδιές στο καφενείο των Λουτρών προσφέρουν άλλου τύπου ανακούφιση, με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μεζέδες, τσίπουρο και νυχτερινές βουτιές.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Η Νίσυρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το ετήσιο εργαστήρι σεναρίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (24 Ιουνίου-6 Ιουλίου, mfi.gr). Παράλληλα πραγματοποιούνται εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις. Η καλλιτεχνική αύρα είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ το έντεχνο τραγούδι βρίσκει τον ναό του στο πάλαι ποτέ στέκι του Νίκου Παπάζογλου, το καφενείο Ο Αντρίκος – Βάρδα Στεναχώρια (τηλ. 22420-31512), στη σκιερή πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι.

ΒΟΥΤΙΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΚΟΜΦΟΡ

Οι παραλίες του νησιού δεν είναι ούτε πολλές ούτε οργανωμένες ούτε σκιερές, οπότε οι περισσότεροι εξοπλίζονται με φορητό ψυγειάκι και στήνουν την ομπρέλα τους στην απέραντη αμμουδιά στις Λιες. Ένα εικοσάλεπτο περπάτημα από το τέλος του δρόμου θα σας φέρει στην Παχιά Άμμο, διαχρονικό παράδεισο του ελεύθερου κάμπινγκ. Ακόμα καλύτερα, οδηγήστε μέχρι τη βόρεια άκρη του νησιού, για κολύμπι στο παλαιό λιμανάκι των πειρατών στο Αυλάκι. Εάν αντέχετε το πρωινό ξύπνημα, θα ανεβείτε στο καραβάκι μαζί με τους μεροκαματιάρηδες της ελαφρόπετρας και θα περάσετε την ημέρα στα ήρεμα νερά του νησιού Γυαλί.

ΜΙΚΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ BY NIGHT

Το νυχτερινό ποτό στα μπαρ της Μικρής Βενετίας του Μανδρακίου, με το κατάφωτο μοναστήρι να γεμίζει τον ορίζοντα, είναι ξεχωριστή εμπειρία, αφού τα ντεσιμπέλ δεν είναι τόσα ώστε να ναρκοθετήσουν τη ραστώνη. Κοκτέιλ με σουμάδα ή κανελάδα και άλλα πιο…ορθόδοξα ποτά θα βρείτε σε όλα τα μπαράκια του νησιού, αλλά την καλύτερη ροκ μουσική την έχει το Εναλλάξ (τηλ. 22420-31760), στο τέρμα της Μικρής Βενετίας. Για την καλύτερη θέα θα πάτε στο Αποσπέρι (τηλ. 22420-31022), στην είσοδο του Εμπορειού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Οι περισσότεροι επισκέπτες θα σας μιλήσουν με κολακευτικά λόγια για την ταβέρνα του Ιταλού, το Bacareto Μαργαρίτα (τηλ. 22420-31842), στο Μανδράκι. Σ’ εμάς άρεσε περισσότερο η Απο-λωλή Κόρη (τηλ. 22420-31024), με δημιουργική ελληνική κουζίνα και ήσυχη εσωτερική αυλή. Οι μερακλήδες της ψαροφαγίας θα σας στείλουν στους Πάλους, όπου συνυπάρχουν η Αφροδίτη (τηλ. 22420-31560), η Αστραδενή (τηλ. 22420-31061) και το Captain’s house (τηλ. 22420-31016). Στον δρόμο που οδηγεί στους Πάλους υπάρχει μια ωραία οικογενειακή ταβέρνα ονόματι Λιμενάρι (τηλ. 22420-31023), με μεγάλη αυλή. Η Όαση (τηλ. 6974-051010), στις Λιες, είναι ο τελευταίος σταθμός για ανεφοδιασμό πριν από την Παχιά Άμμο, οπότε μαζεύει κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας. Ανηφορίζοντας στον Εμπορειό πριν νυχτώσει, αναζητήστε τραπέζι στο Μπαλκόνι ή στην Απυριά (τηλ. 22420-31377). Στη Νικιά, οι δύο ταβερνούλες με τα μεζεδάκια στην πλατεία (Νικόλας, τηλ. 22420-31191 και Πόρτα, τηλ. 22420-31027) είναι εξίσου καλές και φιλόξενες. Παντού θα σας σερβίρουν πιτιά, μπουκουνιές και το τοπικό τυρί σακουλιαστή.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή