Επόμενος στόχος η αυτοδυναμία

Επόμενος στόχος η αυτοδυναμία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξεκάθαρα συμπεράσματα: Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε, με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί σε ευρωεκλογές, και στοχεύει σε μια ανάλογη ή και μεγαλύτερη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

O ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα. Τώρα στόχος του είναι η αποφυγή φυγόκεντρων επιρροών, η συσπείρωση και η διατήρηση του κόμματος ως έτερου πόλου του νέου διπολισμού, με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Το ΚΙΝΑΛ καθιερώνεται ως τρίτη πολιτική δύναμη, αν και τόσο το ποσοστό όσο και ο αριθμός ψήφων που έλαβε υπολείπονται των αντίστοιχων στις ευρωεκλογές του ’14.

Η υποχώρηση της Χρυσής Αυγής από την τρίτη θέση στην πέμπτη αποτελεί θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα και την εικόνα της χώρας διεθνώς, αν και τα ποσοστά της, προστιθέμενα σε αυτά της Ελληνικής Λύσης, φθάνουν στο ανησυχητικό 9%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν η μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών. Το αριστερό αφήγημά του, και ο ιδιότυπος συνδυασμός διανόησης και κοσμοπολίτικου προφίλ, θα έχει απήχηση και στις βουλευτικές εκλογές, δυσχεραίνοντας το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Και η «επόμενη μέρα»:

Με τον αέρα της άνετης επικράτησης στις ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές, η Ν.Δ. θα επικρατήσει και στις εθνικές εκλογές.

Επόμενο στοίχημα η αυτοδυναμία. Εάν δεν επιτευχθεί, από το διαφαινόμενο πολιτικό σκηνικό προκύπτουν δύο πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρώτη είναι με το Κίνημα Αλλαγής, εξέλιξη που θα εξασφάλιζε ένα συνολικό ποσοστό που θα ξεπερνούσε το 40%. Εδώ το ερώτημα είναι εάν η Φώφη Γεννηματά θα επέλεγε να συμβάλει στη διακυβέρνηση της χώρας με ορίζοντα τετραετίας ή να «προστατεύσει» το κεντροαριστερό προφίλ του κόμματός της στη μάχη χαρακωμάτων που θα ακολουθήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη εναλλακτική, μαθηματικά τουλάχιστον, θα ήταν η συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση, η οποία όμως θα αμαύρωνε την εικόνα της Ν.Δ., εντός και, κυρίως, εκτός Ελλάδας. Ο φιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της Ν.Δ. δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν με τις διακηρύξεις του κ. Βελόπουλου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυτοδυναμία αποτελεί τον επόμενο, εφικτό αλλά όχι εύκολο, στρατηγικό στόχο της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή