Μοιάζει αδύνατη η αλλαγή κλίματος

Μοιάζει αδύνατη η αλλαγή κλίματος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο να δοθεί απάντηση και ακόμη περισσότερο να αποδειχθεί η ορθότητά της στο ερώτημα αν η περιφανής νίκη της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στη λάμψη του Κυρ. Μητσοτάκη και στη θελκτικότητα του κόμματός του –με ό,τι σημαίνει αυτό από πλευράς προσωπικού, προγράμματος και εμπιστοσύνης– ή αν μέσω αυτών ξέσπασε η οργή ενός πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού που είχε ως προτεραιότητα «να φύγουν αυτοί».

Πολύ συχνά στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι ψηφίζουν περισσότερο «εναντίον», παρά «υπέρ» και με αυτή την έννοια μάλλον υπερίσχυσε το «να φύγουν αυτοί», αλλά πολλοί θα πουν ότι μικρή σημασία έχει. Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό ήταν «ανάθεμα» και «μάθημα» για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε γιατί να βασανιζόμαστε προσπαθώντας να διυλίσουμε το κουνούπι;

Και όμως, έχει τη σημασία του, γιατί αν όντως κυριάρχησε η σκέψη «να φύγουν αυτοί» μεταξύ των πολιτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. προχθές, τότε η αποφυγή μιας νέας ήττας ή και συντριβής των Συριζαίων στις εθνικές εκλογές γίνεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Εως και αδύνατη. Γιατί πώς θα μεταστραφεί αυτό το κλίμα μέσα σε έναν μήνα; Θα βάλει γραβάτα ο Αλ. Τσίπρας και θα επιβάλει νέους κανόνες συμπεριφοράς στους δικούς του, όταν με το άλλο στυλ πορεύτηκε έως τώρα; Θα ακουμπήσει με ραβδί, ως «αγαθή» Κίρκη, τον Πολάκη και θα τον μεταμορφώσει σε κύριο; Θα μεταφράζει σε καταληπτά ελληνικά τις μπουρδολογίες του Τσακαλώτου, θα κάνει πιο αποδοτικούς τους Σταθάκη και Σπίρτζη, θα διατάξει τον Γαβρόγλου να πάψει να ξεθεμελιώνει την παιδεία ή θα βάλει να καθαρίσουν τη λάσπη που έριξε εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του;

Αυτά δεν γίνονται, το κλίμα δεν μπορεί να αλλάξει σε τόσο μικρό διάστημα. Πρώτον, γιατί η Ν.Δ. δεν βρίσκεται στην εξουσία για να προκαλέσει την οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, κυρίως όμως γιατί ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δεν έδειξε καμία διάθεση αλλαγής συμπεριφοράς, κρίνοντας από τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, όταν «χώνεψε» το μέγεθος της ήττας του και εξήγγειλε εθνικές εκλογές.

Κατέστησε σαφές στους απανταχού Ελληνες ότι θα συνεχίσει την πολιτική της ακραίας πόλωσης και του εκφοβισμού. Το ζήτημα πλέον είναι αν μπορεί και αν θα κάνει νέες απόπειρες εκμαυλισμού των ψηφοφόρων τις ελάχιστες ημέρες που απομένουν έως την επόμενη Κυριακή. Μετά θα κλείσει υποχρεωτικά η Βουλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Με λίγα λόγια, είναι αδύνατον να σβήσει ο Αλ. Τσίπρας με τη μία το προφίλ που δημιούργησε με τόση επιμέλεια τα προηγούμενα πέντε-έξι χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η κυριαρχία τού «να φύγουν αυτοί» ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι ευνοϊκή ούτε για το ΚΙΝΑΛ. Γιατί στις εθνικές εκλογές οι ψηφοφόροι έχουν έναν επιπλέον λόγο να στραφούν προς τη Ν.Δ., τη μοναδική αντικειμενικά πολιτική δύναμη που μπορεί να διώξει «αυτούς».

Αρα το ΚΙΝΑΛ θα πιεστεί πάλι και βεβαίως μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο στα μικρότερα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή