Σε τροχιά νέας σύγκρουσης με την Κομισιόν μπαίνει η Ιταλία

Σε τροχιά νέας σύγκρουσης με την Κομισιόν μπαίνει η Ιταλία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ηγέτης της Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ζήτησε χθες μεγάλη μείωση της φορολογίας ώστε να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται η ιταλική οικονομία. Η απαίτηση Σαλβίνι για μέτρα δραστικής μείωσης της φορολογίας, που ο ίδιος υπολογίζει πως θα κοστίσουν 30 με 50 δισ. ευρώ λόγω απώλειας φορολογικών εσόδων, φέρνει και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης τη Ρώμη με τις Βρυξέλλες, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

«Θα αφοσιωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην αλλαγή αυτών των παλιών και παρωχημένων κανόνων», είπε χθες ο Σαλβίνι αναφερόμενος στο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και τονίζοντας ότι η Ιταλία «πρέπει να μειώσει τους φόρους». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Σαλβίνι είπε πως περιμένει να διαπιστώσει κατά πόσον η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή προστίμου κατά της Ιταλίας εξαιτίας της αποτυχίας της να μειώσει το επίπεδο του δημοσίου χρέους που βρίσκεται περίπου στο 133% του ΑΕΠ. «Ας δούμε αν θα λάβουμε αυτή την επιστολή που θα μας επιβάλλουν πρόστιμο για χρέος που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν και θα μας λένε να πληρώσουμε 3 δισ. ευρώ». Το Reuters είχε μεταδώσει τη Δευτέρα πως είναι πιθανό οι Βρυξέλλες να αρχίσουν στις 5 Ιουνίου τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Θεωρητικά, η διαδικασία μπορεί να καταλήξει στην επιβολή προστίμου ύψους 0,2% του ΑΕΠ ενός κράτος-μέλους, και στην περίπτωση της Ιταλίας το ποσό θα ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ. Ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε. δεν έχει επιβληθεί τέτοιου είδους πρόστιμο. «Νομίζετε ότι σε μια ιστορική στιγμή με ανεργία των νέων στο 50% σε ορισμένες ιταλικές περιοχές, όταν πρέπει να βιαστούμε να προσλάβουμε γιατρούς και νοσοκόμες γιατί αλλιώς θα είναι άδεια τα νοσοκομεία, κάποιος στις Βρυξέλλες θα έπρεπε –στο όνομα κανόνων του παρελθόντος– να μας ζητήσει να πληρώσουμε πρόστιμο;», είπε ο Σαλβίνι.

«Θετικό σοκ»

Μιλώντας περί «θεραπείας Τραμπ, θεραπείας Ορμπαν, ένα θετικό δημοσιονομικό σοκ», ώστε να πάρει και πάλι μπροστά η ιταλική οικονομία, ο Σαλβίνι πιέζει και πάλι για εφαρμογή της βασικής του προεκλογικής υπόσχεσης το 2018, να μειώσει το επίπεδο της φορολογίας με υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%. Ο νέος φορολογικός συντελεστής θα πρέπει να ισχύει για επιχειρήσεις και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, είπε χθες ο Σαλβίνι. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, που πήρε 33,6% στις ευρωεκλογές, επέκρινε επίσης την πολιτική λιτότητας και υποστήριξε πως το ιταλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε μετά την επιβολή (δημοσιονομικών) ορίων από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica σύμφωνα με το οποίο επέδωσε τελεσίγραφο στον κυβερνητικό του εταίρο, δηλαδή στο Κίνημα 5 Αστέρων, απαιτώντας έγκριση της φορολογικής πρότασης της Λέγκας. «Ποιος είμαι για να δίνω τελεσίγραφα;», είπε χθες ο Σαλβίνι. «Εχουμε μπροστά μας ιστορική μάχη, να φτιάξουμε το ευρωπαϊκό όνειρο». Σύμφωνα με τη Repubblica, ο Σαλβίνι θα εκβιάσει πρόωρες εκλογές για τις 29 Σεπτεμβρίου αν το Κίνημα 5 Αστέρων δεν συμφωνήσει σε μέτρα όπως μείωσης της φορολογίας, παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας και στη νέα σιδηροδρομική σύνδεση Τορίνου – Λυών.

Η Κομισιόν

Η αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων προκαλεί νευρικότητα στην Κομισιόν και στις αγορές. «Δεν είμαι υπέρ της επιβολής κυρώσεων», δήλωσε χθες από την Πορτογαλία ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, προσθέτοντας πως θα υπάρξει «ανταλλαγή απόψεων με την ιταλική κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να απαιτηθούν ώστε να είναι (οι Ιταλοί) σε συμφωνία με τους κανόνες».

Η ιταλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται να πάρει διορθωτικά μέτρα επειδή θα έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα και θα προχωρήσει σε περικοπή δαπανών ώστε να μειώσει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα.  Ωστόσο είναι πιθανό η απάντηση της Ρώμης να μην πείσει την Κομισιόν, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να αρχίσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. «Η διάθεση είναι σαφώς υπέρ της ανάληψης δράσης», είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η Ιταλία πρέπει να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,6% του ΑΕΠ μέχρι αυτό να φτάσει στο μηδέν ή να εμφανίσει πλεόνασμα. Επιπλέον, πρέπει να μειώνει το δημόσιο χρέος της κατά 1/20 για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ορίου 60% που επιβάλλει το ΣΣΑ και του επιπέδου του χρέους που ανήλθε το 2018 στο 132,2% του ΑΕΠ. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε χθες μέχρι 0,5%, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,71%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή