Η Αγκυρα «εύχεται να μη γίνει πόλεμος»

Η Αγκυρα «εύχεται να μη γίνει πόλεμος»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευχή του «να μη γίνει πόλεμος» εξέφρασε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στη συγκέντρωση πλοίων που παρατηρείται «κάπου-κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο». Η σταθερά «πολεμική» ρητορική που χρησιμοποιεί ο κ. Ακάρ έχει ως στόχο τη διατήρηση της έντασης, ενόψει και των επόμενων βημάτων που σχεδιάζει η Τουρκία, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε (Habertürk) με αφορμή τη λήξη της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Θαλασσόλυκος ’19», ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, στις επαφές που είχαν στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες, αλλά και στη σταθερή γραμμή περί «δικαιωμάτων» της Αγκυρας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυπριακή διπλωματία παραμένει ενεργή, πάντως, όπως φάνηκε από τις χθεσινές σαφείς δηλώσεις καταδίκης που έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κατά των τουρκικών παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακάρ υπογράμμισε ότι: «Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν και οι αδελφοί μας στην ΤΔΒΚ (σ.σ. Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου αποκαλούν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος). Δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκιο της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε να έχετε κανένα αποτέλεσμα αγνοώντας μας, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία και την ΤΔΒΚ. Εμείς αυτό λέμε. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να λάβουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία κάθε πλευράς». Επιπλέον, αναφερόμενος στις συναντήσεις των επιτροπών στην Αθήνα για τα ΜΟΕ, ο κ. Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα του «να επωφεληθούν όλες οι πλευρές», αλλά υπογράμμισε πως «διαμηνύουμε προς τους συνομιλητές μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Χθες, επίσης, έπειτα από ορισμένες ημέρες σχετικής ηρεμίας, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 48 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο. Επίσης, χθες, εξεδόθη ακόμα μία τουρκική NAVTEX (657/19), η οποία δεσμεύει για σήμερα και αύριο θαλάσσια περιοχή από το Καστελλόριζο έως τα ανατολικά της Ρόδου. Ανεξαρτήτως του αν τελικά πραγματοποιηθεί άσκηση εκεί, είναι σαφές ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να τονίζουν την παρουσία τους σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, με κάθε ευκαιρία.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές αντιπροσωπείες θα απασχολήσουν και την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο, βεβαίως, δεσπόζει ένα άλλο θέμα, η υπόθεση της προμήθειας των S-400, που, όπως είναι γνωστό, έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον. Σε γενικές γραμμές ο ελεγχόμενος από το προεδρικό παλάτι Τύπος, επιμένει στο σενάριο της περικύκλωσης της Τουρκίας από τους Αμερικανούς μέσω τρίτων, στους οποίους περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Ο αρχισυντάκτης της «Γενί Σαφάκ» Ιμπραΐμ Καραγκιούλ, εκ των προσώπων που κινούνται στον κύκλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στην αρθρογραφία του ότι «αυτοί που δημιουργούν μέτωπο κατά της Τουρκίας στη Συρία, έστειλαν πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και εξόπλισαν τα νησιά του Αιγαίου». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Αλεξανδρούπολη που, όπως είπε, «εξοπλίζεται» εναντίον της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «αυτοί που περιορίζουν την Τουρκία στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα προσπαθούν να την περιορίσουν στο Αιγαίο, στη Δυτική Θράκη, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται, βεβαίως, στην προ ημερών χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές δυνάμεις, για την προώθηση στρατιωτών και οπλικών συστημάτων προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες ορισμένες μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή