Οι αρχηγοί «επί το έργον» στην ομιλία Τσίπρα

Οι αρχηγοί «επί το έργον» στην ομιλία Τσίπρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του kathimerini.gr για την παρουσία των αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στην κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή στο Σύνταγμα. Η συμμετοχή τους, εξάλλου, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, όπως προκύπτει από τον κώδικα που διέπει τη λειτουργία των δύο Σωμάτων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο αρχηγός, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Χρήστος Δραγατάκης, έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να εποπτεύσουν τα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης. Μάλιστα, προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας του, το αρχηγείο διευκρίνισε ότι ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας Ανδρέας Αποστολόπουλος είχε επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.

Την απάντηση, πάντως, του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. καταρρίπτει η παρουσία του ίδιου του κ. Ανδρικόπουλου σε αρκετές ακόμα προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές εντός του Σώματος επισημαίνουν ότι ο νούμερο ένα στην ιεραρχία της Αστυνομίας έδωσε το «παρών» στην προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, την 20ή Μαΐου 2019 στο Αγρίνιο, την 20ή Απριλίου στην Πάτρα, την 22α Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και την 6η Μαΐου στην Ξάνθη. Πάντως, πέραν της γενικής δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του Σώματος, η παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στην προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Συγκεκριμένα, στο Π.Δ. 120/2008 ορίζεται σαφώς ότι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισείουν την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης εις βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αρνητικά είναι τα σχόλια και εις βάρος του αρχηγού του Λιμενικού, Σταμάτη Ράπτη, που επίσης έδωσε το «παρών» στην ομιλία Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, πηγές εντός του Σώματος έλεγαν χθες ότι ο κ. Ράπτης δεν πήγε μόνος του στην πλατεία Συντάγματος αλλά ζήτησε και από άλλα στελέχη του Λιμενικού να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του πρωθυπουργού. Απαντώντας στην κριτική, ο κ. Ράπτης επιβεβαίωσε την παρουσία του στην προεκλογική συγκέντρωση, ωστόσο, υποστήριξε ότι βρέθηκε εκεί συνοδεύοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και ότι αποχώρησε έπειτα από μια σύντομη παραμονή. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Λιμενικού Σώματος διέπεται από στρατιωτικό ποινικό κώδικα που προβλέπει αυστηρότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες της ΕΛ.ΑΣ. πειθαρχικές ποινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή