Σκληρό παζάρι για τη διαδοχή του Γιούνκερ

Σκληρό παζάρι για τη διαδοχή του Γιούνκερ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πλήρως διαιρεμένοι βρίσκονται οι ηγέτες των κρατών-μελών για την εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χωρίς κοινή θέση είναι και οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς ξεκίνησε από χθες και επισήμως το «μεγάλο παζάρι» για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Μέχρι αργά το βράδυ βρίσκονταν «κλειδωμένοι» οι 28 ηγέτες της Ε.Ε., υπό πρωτοφανείς συνθήκες μυστικότητας, για να αποφασίσουν πάνω στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν και όχι σε συγκεκριμένο όνομα, καθώς δεν είχαν κάποιο σύμβουλό τους μαζί, αλλά ούτε τα κινητά τους τηλέφωνα για να μη διαρρεύσει κάτι από τη μεταξύ τους συζήτηση.

Ο μέχρι τώρα φαβορί για τη θέση, υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι αποδεκτός από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε χθες ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει «εμπειρία» και «αξιοπιστία» αρκετή για να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο ίδιος πρότεινε ακόμη και εναλλακτικούς υποψηφίους που θα δεχόταν, όπως η Δανή επίτροπος υπεύθυνη για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων, ο Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, αλλά και ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο οποίος παρόλο που ανήκει στο ΕΛΚ είναι Γάλλος και σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν πιο κατάλληλος από τον Μ. Βέμπερ.

Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου βρίσκονται ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο είχε και δείπνο ο Εμ. Μακρόν τη Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι, αλλά και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Α. Κόστα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μάλιστα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Φρ. Τίμερμανς, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο υποψήφιο» λόγω της εθνικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας του.

Σκληρό παζάρι για τη διαδοχή του Γιούνκερ-1

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξή της προς τον Μ. Βέμπερ. «Ως μέλος της οικογένειας του ΕΛΚ, εννοείται πως θα υποστηρίξω τον Μ. Βέμπερ», είπε η ίδια, ενώ στο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε της συνόδου οι επτά ηγέτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα τόνισαν ότι θα στηρίξουν τον υποψήφιό τους Βέμπερ για επικεφαλής της Επιτροπής.

Οι γαλλογερμανικές διαφορές είναι ενδεικτικές της δύσκολης μάχης που θα ακολουθήσει ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών-μελών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις επόμενες εβδομάδες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να δώσει το τελικό πράσινο φως για τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα βασικά κόμματα δεν είναι ενωμένα ως προς τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί. Νωρίτερα, χθες, εξέδωσαν κοινή δήλωση το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι στην οποία τόνιζαν ότι θα υποστηρίξουν μόνον κάποιον υποψήφιο επικεφαλής των ευρωπαϊκών κομμάτων και όχι κάποιον που οι ηγέτες θα διαλέξουν εκτός διαδικασίας. Αυτή η δήλωση, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία και η Μ. Βεστάγκερ αφού εκπροσωπεί τους Φιλελεύθερους, αλλά και ο Φρ. Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, που το κόμμα της σημείωσε μεγάλη νίκη πανευρωπαϊκά, είπε ότι υποστηρίζει μόνο υποψηφίους που ήταν μέρος της εκλογικής διαδικασίας και τόνισε πως δεν θα στηρίξει τον Μισέλ Μπαρνιέ. Οι Φιλελεύθεροι, από την πλευρά τους, δεν τάσσονται υπέρ του να τηρηθεί η διαδικασία και είναι ανοιχτοί και σε άλλους υποψηφίους.

Η ελληνική θέση

Οσον αφορά την ελληνική θέση, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να «υπάρξει προοδευτική επιλογή» και γι’ αυτό θα στηρίξει τον σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες συμμετείχε στη σύνοδο των αρχηγών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, έχει ταχθεί υπέρ του Γερμανού υποψηφίου. Αλλωστε, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκίνησε από την Αθήνα την προεκλογική εκστρατεία του ως υποψήφιος του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη.

Το επόμενο ραντεβού

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, και το επόμενο ραντεβού των ηγετών αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Ιουνίου. Αν δεν ληφθεί απόφαση και τότε, οι αποφάσεις μπορεί να ληφθούν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, καθώς ο πρόεδρος πρέπει να έχει οριστεί μέσα στο καλοκαίρι, για να προετοιμάσει και τη σύνθεση της νέας Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή