Εκλογική υποχώρηση Τσίπρα βλέπει το ΚΙΝΑΛ

Εκλογική υποχώρηση Τσίπρα βλέπει το ΚΙΝΑΛ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο μέτωπα, το ένα με σαφή προσανατολισμό και το δεύτερο με μια εύθραυστη ισορροπία που απαιτεί και προσεκτική διαχείριση, θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Το πρώτο είναι ασφαλώς η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά. Σε αυτό το εγχείρημα, η στρατηγική είναι προφανής: η Χαρ. Τρικούπη θα συνεχίσει να προβάλλεται ως η αυθεντική έκφραση του «μεσαίου» χώρου, εντείνοντας έτι περαιτέρω τη μετωπική επίθεση στην Κουμουνδούρου. Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει η πεποίθηση ότι η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα συντροφικά «μαχαιρώματα» που καταγράφονται στο εσωτερικό του θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση στην εκλογική βάση του, από την οποία μπορεί να αποσπάσει σημαντικά οφέλη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της ανάδειξης σε πρώτη προοδευτική δύναμη δεν είναι απλή υπόθεση. Εκτός των άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στις τοποθετήσεις του από την Κυριακή και έπειτα, έχοντας ουσιαστικά χάσει τη μάχη της εξουσίας, στρέφει την πλειονότητα των δυνάμεών του στην κατάκτηση του κεντρώου χώρου, διαθέτοντας, παρά την ήττα της Κυριακής, και ένα 23% ως «βάση» εκκίνησης.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό «εναντίον της συντήρησης», δηλαδή κατά της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Ηγεσία και στελέχη, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, κάνουν λόγο για «ανάχωμα» απέναντι σε μια αμιγώς δεξιά κυβέρνηση, σε ένα μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη το προοδευτικό ακροατήριο. Η μεγάλη πρόκληση για τη Χαρ. Τρικούπη είναι το πώς θα συγκεράσει τη ρητορική αυτή με τη θέση της περί εθνικής συνεννόησης. Εν ολίγοις, δηλαδή, πώς θα αποφύγει να δημιουργήσει στους ψηφοφόρους την εντύπωση ότι –με την απλή αναλογική να παραμονεύει– η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ δεν θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια.

Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό μέτωπο, οι πρώτες αποστάσεις απέναντι στην ικανοποίηση που εκφράστηκε επισήμως για το αποτέλεσμα της Κυριακής ήρθαν χθες από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 24/7, o κ. Ανδρουλάκης σχολίασε μεν θετικά την εκτόπιση της Χρυσής Αυγής από την τρίτη θέση, ωστόσο τόνισε ότι ήλπιζε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ, αποδίδοντας το τελικό ποσοστό του –εν μέρει– στις συνθήκες πόλωσης που δημιούργησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Επανέλαβε δε την άποψή του ότι το 7,7% δεν είναι αρκετό για ενδεχόμενη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ δεν απέκλεισε (παρότι επανεξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο, και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης) το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την τρίτη θέση του ΚΙΝΑΛ, ενώ ερωτηθείς για το ποσοστό που έλαβε (σ.σ. ελαφρώς χαμηλότερο από το 8% της «Ελιάς» το 2014, όταν ο ίδιος ήταν στην ηγεσία), υπογράμμισε ότι κάθε «εκλογική διαδικασία είναι μια αυτοτελής διαδικασία». Οσον αφορά τον δικό του ρόλο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ανέφερε ότι πρόκειται για απόφαση που εξαρτάται από την ηγεσία, σημειώνοντας ότι «η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να εντοπίσει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τον εαυτό της και την προοπτική της».

Τέλος, για την ερχόμενη Τρίτη μετατέθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή