Ποινική δίωξη για σκεύασμα της Novartis

Ποινική δίωξη για σκεύασμα της Novartis

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας και δύο στελεχών της Novartis, με την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις του νόμου 1608/50 (ο οποίος ισχύει ακόμα καθώς δεν έχουν ψηφιστεί οι νέοι κώδικες), προχώρησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου της εταιρείας. Η δίωξη αφορά το σκεύασμα Eucreas, που τιμολογήθηκε την άνοιξη του 2008 από το υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. To φάρμακο έχει ευρύτατη χρήση για την αντιμετώπιση του διαβήτη (δραστικές ουσίες: βιλδογλυπτίνη και μετφορμίνη). Στο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας, η δίωξη αφορά γνωστό πρώην διευθυντικό στέλεχος της Novartis Hellas και μία υφισταμένη του, η οποία εργαζόταν στο τμήμα πρόσβασης στην αγορά και αποχώρησε από την εταιρεία πριν από 14 μήνες.

To φάρμακο τιμολογήθηκε με 14 ευρώ παραπάνω από ό,τι αρχικά το είχε τιμολογήσει η υπηρεσία –έχει σβηστεί η αρχική τιμή και έχει προστεθεί η νέα– και η τιμολόγηση έχει γίνει με αναφορά σε δύο εθνικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι σε τρεις. H σχετική νομοθεσία πάντως επέτρεπε μια παρόμοια τιμολόγηση, δηλαδή με αναφορά σε δύο χώρες, αν το σκεύασμα δεν είχε λάβει τιμή σε τρεις. Το αποτέλεσμα της υπερτιμολόγησης, σύμφωνα με τις εισαγγελικές πηγές, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημία εις βάρος του Δημοσίου. H δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή.

Η απαγγελία της κατηγορίας έγινε μία ημέρα πριν από τη σημερινή εμφάνιση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο κ. Λοβέρδος κατηγορείται ότι πήρε χρήματα από τον τότε αντιπρόεδρο της Novartis, μέσω ενός διαφημιστή, για να πετύχει η εταιρεία την εισαγωγή στο σύστημα τιμολόγησης του φαρμάκου Gilenya τον Aύγουστο του 2011.

Ομως αυτός ο ισχυρισμός δέχεται σοβαρό πλήγμα, λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του κ. Λοβέρδου. Ο κατηγορούμενος διαφημιστής αποκάλυψε στο υπόμνημά του, το οποίο γνωρίζει η «Κ», ότι προσέφερε χρήματα από εκείνα που του έδινε συγκεκριμένο στέλεχος της Novartis προκειμένου να είναι σε θέση να διατηρεί και να διευρύνει τον κύκλο των εργασιών του με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι γνώριζε τον κατηγορούμενο, πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας, προσθέτει όμως ότι ουδέποτε συζήτησε παρόμοια θέματα, καθώς για τα ζητήματα «των επιστροφών» είχε συζητήσεις μόνο με το συγκεκριμένο στέλεχος που φέρεται να είναι ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες (σ.σ.: ισχυρισμό που ο τελευταίος διαψεύδει).

Το συγκεκριμένο πρώην στέλεχος της Novartis, που είχε αποχωρήσει από την εταιρεία πριν από τον αντιπρόεδρό της, έχει απειλήσει ότι θα μηνύσει και θα ενάγει τον διαφημιστή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να μηνύσει τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που τον επιβαρύνουν, καθώς και δύο από τους επώνυμους, χωρίς να παραδώσει υπόμνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή