Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει στρατηγική ενόψει της κάλπης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει στρατηγική ενόψει της κάλπης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» στρέφουν το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η καθίζηση που υπέστησαν στις εκλογές, χάνοντας πάνω από 600.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, οφείλεται κυρίως στην εκλογική συμπεριφορά αυτής της κοινωνικής ομάδας, που είτε μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ. είτε απείχε από την εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό συμπέρασμα στο κυβερνητικό επιτελείο έπειτα από κάποια 24ωρα που προσπάθησαν να συνέλθουν από το ηχηρό «χαστούκι» των εκλογών και να απαντήσουν στο επιτακτικό και πολύπλευρο ερώτημα «τι έφταιξε για τη βαριά ήττα».

Τα δύσκολα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Το πιο κρίσιμο είναι εκείνο που ακολουθεί: «Τι ήταν αυτό που απομάκρυνε αυτό το κοινό» και «με ποια στρατηγική, και μάλιστα σε τόσο περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, μπορεί να υπάρξει μερική έστω επανασύνδεση». Μια διαδεδομένη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τη μεσαία τάξη, ενώ εφάρμοσε λάθος στρατηγική όσον αφορά και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός επέμεινε στα επιδόματα, τα οποία διαφήμιζε σε κάθε ομιλία του, αγνοώντας μια βασική πτυχή της ανθρώπινης φύσης που διακατέχει και τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα: την επιθυμία, ακόμη και αν κάποιος δεν είναι «μεσαίος», να έχει την ελπίδα πως μπορεί να γίνει, μέσα από μία παραγωγική διαδικασία που δεν θα τον κατατάσσει de facto στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Ο κ. Τσίπρας με τη μονόπλευρη επιμονή του στα επιδόματα «ξέχασε» αυτή την πτυχή, δεν μίλησε οραματικά για την επόμενη μέρα και για την προοπτική οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά επέλεξε απλώς τον ρόλο του «Αη Βασίλη» που μοιράζει κάποια δώρα. Συνεπώς, η «διόρθωση στη στρατηγική» –όπως προανήγγειλε και ο κ. Σκουρλέτης– θα εστιάσει σίγουρα σε αυτό το κομμάτι. Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, χθες, με το πέρας της Πολιτικής Γραμματείας, εκδόθηκε ανακοίνωση σε εντελώς διαφορετικό ύφος και στόχευση από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται η φράση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών». Πρόκειται για σαφή μετατόπιση από τον κεντρικό άξονα στον οποίο κινήθηκε η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, όπου τα επιδόματα και οι αναφορές στα «λαϊκά στρώματα» και στους «μη προνομιούχους» ήταν σε πρώτο πλάνο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ξέρουν ότι ο αντικειμενικός στόχος ενόψει των εκλογών δεν μπορεί να είναι η νίκη, αλλά η μείωση της ψαλίδας, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο –αν όχι μεγαλύτερο– εκλογικό «βατερλώ», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμπεδωθεί η άποψη πως πλέον η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη ψήφος. Το ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «δύσκολα ανατρέπεται» το παραδέχθηκε χθες και ο κ. Βερναρδάκης –εν μέσω σφοδρής κριτικής στο πρόσωπό του–, θέτοντας τον πήχυ για τον ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή