Συριζαϊκά τερτίπια ήττας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πάντες, ακόμη και οι οπαδοί τους, διαπίστωσαν ότι την περασμένη Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του έμοιαζαν με ζαλισμένα κοτόπουλα ή με πυγμάχο που παραπατούσε στο ρινγκ ύστερα από απανωτά «κροσέ» και «άπερκατ» που έφαγε. Δεν ήξεραν τι έλεγαν, πού να κρατηθούν και πώς να διαχειριστούν τη μεγαλειώδη ήττα, αντιλαμβανόμενοι ίσως ενδόμυχα ότι έφτασε η αρχή του τέλους. Ακριβώς γι’ αυτό αναγκάστηκε να αναγγείλει μουτρωμένος ο πρωθυπουργός ότι τη Δευτέρα 3 Ιουνίου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Το μέγεθος της ήττας ανέτρεψε προφανώς τους όποιους προηγούμενους σχεδιασμούς.

Στην πραγματικότητα, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι έχασε πανηγυρικά την εμπιστοσύνη του λαού στις ευρωεκλογές και ανήγγειλε την παραίτηση της κυβέρνησης μέσα στη θολούρα του το ίδιο βράδυ. Οταν όμως ξελαμπικάρισε λίγο το μυαλό του και έπεσαν από δίπλα και διάφοροι «σύμβουλοι», κατάλαβε ότι η απόφασή του δεν… συνάδει με το ήθος και το ύφος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Με την έννοια ότι η διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου δεν άφηνε περιθώρια για επιπλέον «συριζανιές», για «κόλπα» και «τρικ», για κάποια αλισιβερίσια ή για κλείσιμο… εκκρεμοτήτων. Οπότε έκανε ως εξπέρ μια νέα κωλοτούμπα και μετέθεσε τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Οι καλόπιστοι και οι αφελείς πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση η νέα κωλοτούμπα να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια λίγα παιδιά θα δίνουν ακόμη εξετάσεις στις 30 Ιουνίου. Αντίθετα, είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι συριζαίοι το έκαναν για δικούς τους αποκλειστικά λόγους. Να έχουν το περιθώριο να τοποθετήσουν δικαστικούς της επιλογής τους στην κορυφή ανωτάτων δικαστηρίων και όχι μόνο. Αλλωστε η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης ήταν επιδίωξή τους σε ακραίο βαθμό, σε όλη τη διάρκεια των τεσσεράμισι ετών που κυβέρνησαν, και η προσπάθειά τους να αφήσουν το αποτύπωμά τους φεύγοντας εντάσσεται σε αυτή τη λογική. Ασχέτως ποια θα είναι στη συνέχεια η συμπεριφορά των εκλεκτών τους. Οσο για το Σύνταγμα, το γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Αυτός είναι ο πιο φανερός λόγος που θέλησαν να παρατείνουν τη ζωή αυτής της Βουλής και να μεταθέσουν τις εκλογές μία εβδομάδα αργότερα. Πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι και μέλλει να δούμε τι άλλο θα νομοθετήσουν –ψηφοθηρικές παροχές ή νόμους-νάρκες που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση– αυτή την εβδομάδα. Και επειδή η σχέση τους και η αντίληψή τους για την πολιτική είναι ΜΟΝΟΝ επικοινωνιακή και ταυτόχρονα βασίζεται σε «κόλπα» και «τρικλοποδιές», έκριναν ότι τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να περάσουν «το μήνυμα» και να αυξήσουν τη συσπείρωση του κόμματος. Θεωρούν επίσης ότι δεν είναι άσχημο να μεγαλώσει η χρονική απόσταση από την Κυριακή της νίλας στις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα πιστεύουν ότι τον Ιούλιο οι απώλειες της Ν.Δ. θα είναι περισσότερες από τις δικές τους λόγω διακοπών. Ποντάρουν με λίγα λόγια στον εφησυχασμό της μεσαίας τάξης που θα προτιμήσει να πάει διακοπές, αλλά και στην απασχόληση των εργαζομένων στον τουρισμό μακριά από τα σπίτια τους.

Ετσι σκέπτονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή