Μετεκλογικά κέρδη 12% στο Χρηματιστήριο

Μετεκλογικά κέρδη 12% στο Χρηματιστήριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη σχεδόν 12% για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων έπειτα από 12 και πλέον μήνες, άλμα 27% για τον τραπεζικό δείκτη, άνοδος κατά 4,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, συνολικός τζίρος που ξεπέρασε τα 753 εκατ. ευρώ και βουτιά πάνω από 10% στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά, είναι ο απολογισμός των μόλις τεσσάρων ημερών που πέρασαν από τα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής και της ευρείας νίκης της Νέας Δημοκρατίας, οδηγώντας τους επενδυτές να προεξοφλήσουν αλλαγή κυβέρνησης στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αυτή είναι η απάντηση των επενδυτών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση πολλών μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και η άτακτη υποχώρηση των short funds, που έπαιζαν το αρνητικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες και τώρα βλέπουν πως δεν… βγαίνει, έχουν αλλάξει ξεκάθαρα την ψυχολογία της αγοράς. Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από νέο ξέσπασμα των αγοραστών και εκτόξευση του ενδιαφέροντος σε τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς (+14,75%), ενώ η πλειονότητα των blue chips σημείωσε σημαντικά κέρδη, με τη ΔΕΗ (+14,72%) να πρωταγωνιστεί.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,19% στις 818,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 130,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,66%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση στο +3,74% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι 6,61% στις 759,97 μονάδες. Ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος γύρω από το Χ.Α. είναι η συμπεριφορά των short funds, τα οποία μειώνουν πλέον δραστικά τις θέσεις τους στις τράπεζες. Το Oceanwood προχώρησε τη Δευτέρα, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, σε σημαντική μείωση των short θέσεών του στην Alpha Bank και στο 0,74% από 0,92%, ενώ την Τετάρτη 29 Μαΐου τις μείωσε ακόμη περισσότερο και κάτω του 0,5%. Επίσης, τις παραμονές των εκλογών, το ίδιο fund καθώς και το Lansdowne Partners μείωσαν τα shorts τους επί των μετοχών της Eurobank. Εν τω μεταξύ, ακάθεκτο συνεχίστηκε το ράλι και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2,6% στο νέο ιστορικό χαμηλό του 3,053% και την απόδοση του 5ετούς να σημειώνει βουτιά κατά 5,2% στο 1,886%. Αξίζει να σημειωθεί πως το spread των ελληνικών έναντι των ιταλικών ομολόγων, ενδεικτικό της ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα, έχει υποχωρήσει στις 45 μονάδες βάσης, από 170 μ.β. στις αρχές του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή