Ολική επαναφορά για τους Βρετανούς Φιλελεύθερους

Ολική επαναφορά για τους Βρετανούς Φιλελεύθερους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε ανοδική πορεία και σε αναζήτηση νέας ηγεσίας βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που εξέφρασε, από κοινού με τους Πράσινους, τους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Το κόμμα επανακάμπτει ξεπερνώντας την κρίση ταυτότητας που είχε προκύψει ως αποτέλεσμα της συγκυβέρνησής του με τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέσπασαν ποσοστό 20% στις ευρωεκλογές ξεπερνώντας τους Εργατικούς, που απογοήτευσαν με την επαμφοτερίζουσα στάση τους τόσο τους οπαδούς της παραμονής όσο και εκείνους της εξόδου από την Ε.Ε. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ψηφίστηκαν και από την κεντρώα πτέρυγα των Εργατικών, με πιο γνωστό παράδειγμα τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας του πρωθυπουργού Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, ο οποίος είχε καλέσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών να επιλέξουν Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η έκκληση ήταν αντίθετη προς τις υποχρεώσεις των μελών του κόμματος και οδήγησε σε διαγραφή του Κάμπελ, με τους κακεντρεχείς να διερωτώνται όχι γιατί διεγράφη, αλλά γιατί ο Κάμπελ βρισκόταν ακόμη στο κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εξάλλου, η ομάδα των κεντρώων βουλευτών των Εργατικών που αποχώρησε πριν από λίγους μήνες και σχημάτισε το κόμμα Change UK βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συνεργασία της με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Το κόμμα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρή εναλλακτική προς τους Εργατικούς, αν συγκέντρωνε και τις ψήφους που τώρα κατευθύνονται στο ανερχόμενο κόμμα των Πρασίνων. Για τον λόγο αυτό ο υποψήφιος για την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι υποσχέθηκε ενίσχυση του οικολογικού προφίλ του κόμματος.

Η θητεία του νυν επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Βινς Κέιμπλ λήγει τον Ιούλιο και η διαδοχή εξελίσσεται σε μονομαχία ανάμεσα στον Ντέιβι, που έχει διατελέσει υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και τη νυν αντιπρόεδρο του κόμματος Τζο Σουίνσον. Μιλώντας χθες στο BBC, ο Ντέιβι σημείωσε ότι είναι σφάλμα να θεωρείται το Brexit εκπλήρωση της δημοκρατικής βούλησης του βρετανικού λαού, εφόσον ο λαός αποφάσισε χωρίς να έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα. «Θα ακυρώσουμε το Brexit με δημοκρατικό τρόπο», είπε ο Ντέιβι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή