Συνελήφθη τζιχαντιστής στην Αθήνα

Συνελήφθη τζιχαντιστής στην Αθήνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες υπήκοος Ιράκ ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, χάρη σε πληροφορίες που έφθασαν στην Ελλάδα μέσω των διωκτικών αρχών της Γερμανίας. Εντοπίστηκε στην Αττική, όπου ήταν εγκατεστημένος εδώ και αρκετό καιρό, συνελήφθη και έκτοτε κρατείται σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Αρμόδια αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση, καθώς και ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες έκδοσής του στη Γερμανία.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Euronews, ο συλληφθείς είναι παντρεμένος με 27χρονη Γερμανίδα, ονόματι Τζένιφερ Γ., που δικάζεται αυτή την περίοδο στο Μόναχο για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και για τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από αφυδάτωση. Πρόκειται για την πρώτη –στη Γερμανία– δίκη κατηγορουμένου για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Οπως αναφέρεται στα γερμανικά ΜΜΕ της, η 27χρονη και ο Ιρακινός σύζυγός της είχαν στην κυριολεξία αγοράσει μια 5χρονη Γιαζίντι, την οποία χρησιμοποιούσαν ως σκλάβα. «Μια μέρα το κοριτσάκι ήταν άρρωστο και κατούρησε το κρεβάτι του. Τότε, ο σύζυγος της κατηγορουμένης το τιμώρησε δένοντάς το έξω από το σπίτι ενώ είχε καύσωνα, αφήνοντάς το έτσι να πεθάνει από δίψα κατά βάναυσο τρόπο. Η κατηγορούμενη δεν έκανε τίποτα για να σώσει το κοριτσάκι», είχε διευκρινίσει δημοσίως η εισαγγελία του Μονάχου. Δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας αναφέρουν ακόμα ότι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 η 27χρονη συμμετείχε στην αστυνομία «Ηθών» του Ισλαμικού Κράτους στη Φαλούτζα και στη Μοσούλη, καθώς και ότι συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 στην Αγκυρα, όταν επισκέφθηκε τη γερμανική πρεσβεία για να ανανεώσει τα χαρτιά της. Τον Ιούνιο του 2018 και ενώ είχε ήδη αποφυλακιστεί, η νεαρή τζιχαντίστρια συνελήφθη εκ νέου ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει παράνομα σε έδαφος που διατηρούσε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους η δίκη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ διεθνώς είναι ότι τη νομική αρωγή της μητέρας του πεντάχρονου κοριτσιού έχει αναλάβει η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ. Τόσο η κατηγορούμενη όσο και ο Ιρακινός σύζυγός της, που συνελήφθη στην Αθήνα, αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή