Ν.Δ.: Πράξη αντισυνταγματική και παράνομη

Ν.Δ.: Πράξη αντισυνταγματική και παράνομη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» είναι η απάντηση της Ν.Δ. στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου σε συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και χαρακτηρίζοντας τον διορισμό της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση πράξη «αντισυνταγματική και παράνομη».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το Αιγάλεω ότι θα πορευθεί προς τις εθνικές κάλπες με θετικό λόγο, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «δεν χρειαζόμαστε κραυγές, φωνές και διχασμούς».

Η απάντηση της Ν.Δ. ήρθε διά στόματος του τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, σε επιστολή του προς τον Μιχάλη Καλογήρου, θύμισε τις απόψεις διακεκριμένων συνταγματολόγων ότι η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών συνιστά «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» από μια κυβέρνηση, η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές «επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί». Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλάει για πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί, όπως επισημαίνει, μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και, άρα, μπορεί να προβαίνει μόνο σε πράξεις «διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών». Και παράνομη, επειδή ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, σημειώνει, κατά την προεκλογική περίοδο «οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά, ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση», καταλήγει.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στην Πειραιώς υπό τον κ. Μητσοτάκη, παρουσία στενών συνεργατών του και με τη συμμετοχή του συνταγματολόγου Γιώργου Γεραπετρίτη. Ετερο κρίσιμο σημείο στην επιχειρηματολογία της Ν.Δ. ότι τυχόν διορισμός συνιστά πράξη «παράνομη και αντισυνταγματική», είναι το γεγονός ότι τυχόν «παράνομη» επιλογή των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση τώρα θα οδηγούσε σε «βεβαία», όπως σημειώνει η Ν.Δ., ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, «η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια». Αυτό σημαίνει πως, αν τελικά η επιλογή προχωρήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το σχετικό διάταγμα –κάτι που, πάντως, δεν διαφαίνεται, εξ ου και εκτιμάται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «θυμήθηκε» ξαφνικά να ζητήσει τη συναίνεση της Ν.Δ.– στο μέλλον θα τεθεί εν αμφιβόλω η ακεραιότητα αποφάσεων που θα προκύψουν μετά και κινδυνεύουν να μείνουν στον «αέρα».

«Χωρίς αλαζονεία»

«Θα σταθούμε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία της προηγούμενης Κυριακής, χωρίς αλαζονεία, αλλά με το ήθος και το ύφος το οποίο διέκρινε και διακρίνει πάντα αυτή τη μεγάλη παράταξη», σημείωσε χθες από το Αιγάλεω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αν κερδίσαμε ακόμα ένα στοίχημα την Κυριακή που μας πέρασε, είναι ότι μπορούμε να μιλήσουμε με θετικό λόγο σε μια κουρασμένη κοινωνία, η οποία είναι έτοιμη να μας ακούσει». Εθεσε μάλιστα ως προσωπικό του στοίχημα στις 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη και στη δυτική Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή