Η Αγκυρα «βγάζει» δεύτερο γεωτρύπανο

Η Αγκυρα «βγάζει» δεύτερο γεωτρύπανο

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα αργά αλλά σταθερά βήματα στην προσπάθεια των Τούρκων να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους αναλόγως. Χθες, δεσμεύθηκε περιοχή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων για γεωτρήσεις με ενοικιασμένο πλοίο, στον μυχό του κόλπου της Αλεξανδρέττας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και του ερευνητικού «Μπαρμπαρός» στα νότια της Λεμεσού. Την ίδια στιγμή, η τουρκική αεροπορία προέβη χθες σε μπαράζ παραβιάσεων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην Κάρπαθο βρισκόταν σε εξέλιξη, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το μνημόσυνο για τα 13 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Παράλληλα, συνεχίζεται η ρητορική περί «καταπίεσης» της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, την οποία η ηγεσία της γείτονος επιμένει να περιγράφει ως «τουρκική».

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 659/19, δεσμεύεται περιοχή στα νότια χωρικά ύδατα της Τουρκίας, με σκοπό τις γεωτρήσεις μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου με την ξένων συμφερόντων πλωτή πλατφόρμα «Rowan Norway» (η πλοιοκτήτρια «ENSCOROWAN» έχει ως βάση το Λονδίνο). Η Αγκυρα προχωρά σε αυτή την υπολογισμένη κίνηση προκειμένου να προωθήσει εικόνα χώρας η οποία δεν έχει αποκλειστεί από τις ξένες εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, παράλληλα με την πρόσφατη απελευθέρωση του Τουρκοαμερικανού ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ, υποδηλώνει ότι η Αγκυρα είναι διπλωματικά έντονα ενεργή, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου ανάμεσα στους δύο προέδρους ΗΠΑ και Τουρκίας στο περιθώριο του G20 στο Τόκιο. Από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα τουρκικής ιδιοκτησίας, το «Φατίχ» παραμένει στα δυτικά της Κύπρου δίχως να προχωρά σε κάποια δραστηριότητα, κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι στην πραγματικότητα το πλοίο δεν διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το «Γιαβούζ» παραμένει στο λιμάνι του Μπελντέ στη Θάλασσα του Μαρμαρά και βρίσκεται σε φάση μετασκευών. Σε περίπτωση, πάντως, που το «Γιαβούζ» καταπλεύσει και αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε ο αριθμός των πλωτών γεωτρύπανων που θα δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Τουρκίας στην περιοχή θα αυξηθεί άμεσα στα τρία. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, χθες, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Αγκυρα ότι θα συνεχιστεί «η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων» στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συντηρεί το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε χθες για καταπίεση τόσο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (την οποία αποκάλεσε «τουρκική»), όσο και των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, είναι ακόμη εκτεθειμένοι στο απάνθρωπο εμπάργκο και στις πιέσεις. Η Δυτική Θράκη και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ακόμη δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, όπως προβλέπονται στις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσαβούσογλου από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου βρέθηκε. Αυτή τη γραμμή στην Ελλάδα υπηρετεί και το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ). Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές που έφεραν το ΚΙΕΦ στην πρώτη θέση στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, το πρακτορείο «Αναντολού» φιλοξενούσε εκτενές ρεπορτάζ για τις ευρωεκλογές στην περιοχή. Σε αυτό περιλαμβανόταν δήλωση της αρχηγού του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, η οποία, μάλιστα, είχε δοθεί πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με το «Αναντολού» η κ. Ασάφογλου δήλωσε ότι «κάθε ψήφος στο κόμμα θα στείλει ισχυρό μήνυμα εναντίον των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική μειονότητα», καθώς επίσης πως «οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι μια απόδειξη της τουρκικής ταυτότητας στη Δυτική Θράκη».

Αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα

Σαφή προειδοποίηση προς τα Τίρανα απευθύνει η Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζεται ότι, στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως προϋπόθεσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Από το ΥΠΕΞ παρατηρείται ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται. «Σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα», τονίζεται, ενώ υπογραμμίζεται επίσης ότι πρέπει να διασφαλισθεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των Ελλήνων σε όλη την Αλβανία. «Καλούμε την Αλβανία να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή