Τραγούδια για μωρά και… όνειρα γλυκά

Τραγούδια για μωρά και… όνειρα γλυκά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H κοπέλα που συνάντησα ήρθε από το Αφγανιστάν για μια καλύτερη ζωή. Είναι χαμογελαστή και λέει ότι νιώθει ήρεμη παρά τις δυσκολίες και τις μετακινήσεις της. Και αυτό, λέει, οφείλεται στο ότι είναι καλός και ευγενικός ο άντρας της, πράγμα σπάνιο. Δεν ξέρει νανουρίσματα. Ακόμα καλύτερα. Φτιάχνει δικά της. Η ψυχή του μωρού είναι σαν μια τουλίπα. Να είναι καλά, να είναι γερό». Η Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου ανήκει στους συνθέτες που συμμετέχουν στο «Lullaby Project», μια πρωτότυπη και συμμετοχική μουσική παράσταση που παρουσιάζεται την προσεχή Δευτέρα (3/6) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Συνέθεσε το δικό της νανούρισμα σε συνεργασία με μια γυναίκα που ζει με την οικογένειά της στη προσφυγική δομή του Σκαραμαγκά, μία από τις μητέρες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ. Στον Σκαραμαγκά πήγε και ο συνθέτης Σαν Τέιλορ για να συναντήσει μια άλλη γυναίκα, μια μητέρα που κατάγεται από τη Συρία. Λέει: «Η οικογένεια που συνάντησα σ’ ένα κοντέινερ στον Σκαραμαγκά μού περιέγραψε πώς κατάφερε να φύγει από τη Συρία και να φτάσει εδώ. Με την κιθάρα μου κι ένα μεταφραστή, καθίσαμε και μιλήσαμε. Δεν θυμούνταν νανουρίσματα. Μόνον η γιαγιά της οικογένειας θυμόταν ένα παλιό τραγούδι και καθώς το έλεγε τα μάτια της γέμισαν δάκρυα κι άρχισε να μιλάει για την πατρίδα που άφησαν πίσω. Ο οκτώ μηνών Λορίν ήταν συνεχώς ανάμεσα στα πόδια μας, χαριτωμένος και γελαστός. Μου θύμισαν τη δική μου προγιαγιά που ξέφυγε από τους ναζί και έζησε δύο χρόνια σε προσφυγικά στην Πόλη πριν φτάσει στο Ισραήλ. Εβγαλα την κιθάρα μου κι άρχισα να παίζω μια πρώτη μελωδία που βγήκε εκείνη τη στιγμή μπροστά τους. “NaniLorin na min, κοιμήσου Λορίν μου”».

Το «Lullaby Project», που επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο ΚΠΙΣΝ, θα παρουσιάσει επί σκηνής εννέα νανουρίσματα, που το καθένα διαθέτει διαφορετικό μουσικό ύφος. Πέντε συνθέτες –εκτός των προαναφερθέντων συμμετέχουν επίσης η Ελένη Αράπογλου, ο Θοδωρής Ματούλας και ο Γιώργος Μαντάς (Blend Mishkin)– συνάντησαν και συνεργάστηκαν με γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μητέρες με μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά και μία γιαγιά, που θέλησε πολύ να συμμετέχει στο έργο. Αυτές οι γυναίκες, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, κάποιες πρόσφυγες, κάποιες κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας, κάποιες άλλες μητέρες παιδιών που παίρνουν μέρος στην ορχήστρα του El Sistema Greece, κατέγραψαν κατ’ αρχήν τα συναισθήματά τους, τις ελπίδες και τα όνειρα για τα παιδιά τους, και στη συνέχεια αυτές οι σκέψεις και οι αναμνήσεις έγιναν στίχοι και μουσική με τη βοήθεια των συνθετών.

Το «Lullaby Project» γεννήθηκε το 2011 στη Νέα Υόρκη, από το Weill Music Institute του Κάρνεγκι Χολ (Carnegie Hall), φέρνοντας σε επαφή νέες μητέρες και εγκύους με καλλιτέχνες, με σκοπό να γράψουν και να τραγουδήσουν νανουρίσματα στα μωρά τους. Από τότε, περισσότερες από 1.000 οικογένειες έχουν γράψει τραγούδια για τα παιδιά τους, σε 20 διαφορετικές γλώσσες και σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Η συνεργασία του Κάρνεγκι Χολ με το El Sistema Greece –ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις– ξεκίνησε πέρυσι, και έτσι για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρότζεκτ βγήκε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών το 2018. Η παράσταση υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Nιάρχος, και συμμετέχουν καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή