Συναυλιακός χείμαρρος στο Φάληρο

Συναυλιακός χείμαρρος στο Φάληρο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο «νεαρό» από τα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ της πόλης ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, και η αλήθεια είναι πως φέτος φρόντισε κάπως παραπάνω να τραβήξει την προσοχή μας. Το Release Athens, το οποίο εγκαινίασε το 2016 η οργανωτική ομάδα του Fuzz, δημιούργησε άλλον έναν συναυλιακό πόλο –δίπλα στο Rockwave και στο Eject– και αρχικά μας έκανε να διστάσουμε και να απορήσουμε με την τόλμη του, εν μέσω κρίσης. Αυτά τα τρία χρόνια είδαμε περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες συναυλίες, η οποίες πάντως συγκέντρωσαν σταθερά αρκετό κόσμο στην πλατεία Νερού, ενώ έδωσαν περισσότερη έμφαση στο κυνήγι πιο νέων και ανερχόμενων ονομάτων της παγκόσμιας σκηνής.

Συναυλιακός χείμαρρος στο Φάληρο-1

Οι «σκληροί» Clutch.

Φέτος όμως το φεστιβάλ μεγαλώνει και αλλάζει – από κάθε άποψη. Αρχικά, οι τρεις ημέρες της διάρκειας γίνονται εννέα· ουσιαστικά, κάθε εβδομάδα του Ιουνίου περιλαμβάνει δύο ή τρία λάιβ. Πολλές συναυλίες, μεγάλα ονόματα, μεγάλο και το ρίσκο, θα έλεγε κάποιος. Από την άλλη, όταν ένας από τους πρώτους που θα ανεβούν στη σκηνή (8/6) είναι ο Ιγκι Ποπ, το πράγμα αλλάζει. Μπορεί ο Αμερικανός νονός της πανκ να έχει ξεπεράσει πια τα 70, όμως συνεχίζει να τραγουδάει ημίγυμνος τους ύμνους που περνούν από γενιά σε γενιά. Μαζί του θα βρίσκονται και οι James, οι οποίοι είναι πλέον σχεδόν έτοιμοι για ελληνική… υπηκοότητα.

Συναυλιακός χείμαρρος στο Φάληρο-2

O  δεξιοτέχνης Τζόνι Μαρ.

Η αμέσως προηγούμενη ημέρα βέβαια –και πρώτη του φεστιβάλ– θα κινηθεί σε αρκετά διαφορετικούς, ρέγκε ρυθμούς. Εκεί θα δούμε τον Ντέιμιαν «Jr. Gong» Μάρλεϊ, γιο του πατριάρχη της ρέγκε και αναμορφωτή του είδους. Η νέα προσέγγισή του με τις προσμείξεις του χιπ χοπ και της dance είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα λείψει και ένα ταξίδι στα καλύτερα του Μπομπ. Από αυτές μόνο τις πρώτες δύο ημέρες είναι φανερό πως μότο του φετινού Release είναι η ποικιλία.

Κι αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, οι αμφιβολίες θα εξαφανιστούν… αγρίως στις 14/6, όταν και τη σκηνή θα καταλάβουν οι τρομεροί Manowar, από τα πιο μεγάλα ονόματα του σκληρού μέταλ ήχου, οι οποίοι μάλιστα φέρνουν μαζί τους ένα καινούργιο εντυπωσιακό οπτικοακουστικό σόου. Ρέγκε, πανκ, μέταλ και από εκεί New Order και Τζόνι Μαρ (16/6) – μερικοί από τους πιο ιδιοφυείς μουσικούς, που έβαλαν στις ράγες το τρένο της ροκ κατά τη διάρκεια των 80s, θα βρεθούν επίσης στην πλατεία Νερού. Δύο δεκαετίες (καλλιτεχνικά) και μερικές ημέρες αργότερα, στις 19/6, φθάνει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες βραδιές του φεστιβάλ. Από τη μια, οι σύγχρονοι βασιλιάδες του hard ροκ ήχου, Clutch, γνωστοί ιδιαίτερα για τις ηφαιστειώδεις ζωντανές εμφανίσεις τους, και, από την άλλη, οι μάστορες της ατμόσφαιρας και της σκοτεινής διάθεσης, Black Rebel Motorcycle Club – δύο μπάντες στο απόγειο των δημιουργικών τους δυνάμεων ταιριασμένες με τους επίσης εξαιρετικούς Ελληνες Planet of Zeus.

Συναυλιακός χείμαρρος στο Φάληρο-3

Oι ιδιοφυείς New Order.

Το πιο δημοφιλές από τα mainstream είδη του σήμερα δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τόσο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ. Μια ολόκληρη ημέρα (21/6) είναι αφιερωμένη στο χιπ χοπ, με τους θρυλικούς Cypress Hill να μπαίνουν επικεφαλής μιας λίστας που περιλαμβάνει ακόμα αρκετά αξιόλογα ονόματα της εγχώριας σκηνής. Μιας και λέμε για δημοφιλείς μουσικές, από την καταγραφή δεν μπορεί να λείπει και ο Hozier (23/6). Ο καλλιτέχνης που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το όμορφο «Take me to Church», έχει νέα δουλειά και θα μας την παρουσιάσει, μόλις μία ημέρα πριν άλλη μία εμβληματική μπάντα καταφθάσει στο Φάληρο. Οι Alice in Chains υπόσχονται να φέρουν κάτι από τη ροκ ατμόσφαιρα του Σιάτλ, ενώ συνοδεύονται και από τους δικούς μας δυναμικούς 1000Mods. Το εγχείρημα των εννέα ημερών ολοκληρώνεται στις 30/6 με άλλον έναν γύρο μέταλ και τους Αμερικανούς Disturbed, οι οποίοι μάλιστα έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή