Νίκος Ανδρουλάκης: Χάος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είπε ότι ήθελε να είναι υποψήφιος, αλλά δεν είπε ότι ήθελε να εκλεγεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει απλώς να βοηθήσει στις εθνικές εκλογές – και μπορεί να εικάσει κανείς τους λόγους: Πρώτον, επειδή η Χαριλάου Τρικούπη δεν του έχει ζητήσει βοήθεια. Και, δεύτερον, επειδή ο ίδιος δεν θα ήθελε να λέει η Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν βοήθησε.

Η ταχύτητα με την οποία το μη θέμα της μη παραίτησης Ανδρουλάκη από την Ευρωβουλή προκάλεσε ενδοπασοκικό βουητό είναι ενδεικτική της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής από τον επανεκλεγέντα ευρωβουλευτή.

Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί για τον αντίπαλο της Γεννηματά στην εσωκομματική εκλογή μια συμβολική θέση στο Επικρατείας ή στο οργανόγραμμα της καμπάνιας. Ετσι, αμφότερες οι πλευρές θα έχουν εξασφαλίσει ότι θα «μετέχει» χωρίς να μετέχει στην εκλογική προσπάθεια.

Με το ίδιο σκεπτικό –των συμβολισμών που θα κατοπτρίζουν, χωρίς απαραιτήτως να εκφράζουν, το «όλον ΚΙΝΑΛ»– καταστρώνονται και οι λίστες του κόμματος.

Για παράδειγμα, η πρώτη θέση στο Επικρατείας μπορεί να δοθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτό όμως δεν θα σημάνει και την υιοθέτηση της στρατηγικής πρότασής του για το κόμμα. Μπορεί ο Βενιζέλος να τεθεί «συμβολικά» επικεφαλής, για να μαζέψει όσους ρέπουν προς τον Μητσοτάκη, χωρίς να αλλάξει βενιζελοπρεπώς και η κατεύθυνση του κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι επικρατεί η εκτίμηση πως το ματς «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» κρίθηκε στις ευρωεκλογές. Νομίζουν ότι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στις εθνικές εκλογές είναι το «ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ» – ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Γι’ αυτό και ετοιμάζονται για μια αναμέτρηση του τύπου «και τώρα οι δυο μας».

Η ανάλυση αυτή προσπερνά ως αδιάφορο το ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι, πάντως, διατεθειμένο να διεκδικήσει ψήφο ως μέρος μιας κυβερνητικής λύσης. Ο φόβος είναι ότι, αν προέβαλε εαυτόν ως δυνητικό εταίρο, θα βρισκόταν εκτεθειμένο στο bullying του ΣΥΡΙΖΑ – που θα φώναζε για «τσιράκια της Δεξιάς».

Η στάση της Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να απηχεί την κρυφή επιθυμία να είναι η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη, προκειμένου να μην πιεστεί το ΚΙΝΑΛ να αναλάβει το κόστος της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Αν όμως η Ν.Δ. πετύχει την αυτοδυναμία, με ποιες ψήφους θα το έχει καταφέρει; Δεν θα πρέπει να έχει κερδίσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου;

Οποιος εύχεται την αυτοδυναμία της Ν.Δ., δεν μπορεί παρά να εύχεται και τη διαρροή προς αυτήν ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Εύχεται ότι το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή καλή

Κεντροαριστερά» αφορά περισσότερο τους ψηφοφόρους από το δίλημμα «κυβερνητική σταθερότητα ή το χάος της απλής αναλογικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή