Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι – αρκετοί από αυτούς Παλαιστίνιοι – συνέρρευσαν σήμερα στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, για να προσευχηθούν την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, η οποία φέτος συμπίπτει με τη Νύχτα του Πεπρωμένου (Λεϊλάτ αλ Καντρ), κατά την οποία οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Αλλάχ αποκάλυψε στον προφήτη Μωάμεθ το ιερό κείμενο του Κορανίου.

Σχεδόν 260.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Αζάμ αλ Χατίμπ, τον γενικό διευθυντή της Waqf, του ιδρύματος που έχει αναλάβει τη διοίκηση του ιερού χώρου.

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)-1

Το προσκύνημα έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά και μια επίθεση Παλαιστινίων με μαχαίρι που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί.

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)-2

Η προσευχή πάντως κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε κάποιους από τους πιστούς χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς έπαθαν αφυδάτωση ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία εξαιτίας της κοσμοσυρροής και της υψηλής θερμοκρασίας, που ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)-3

Ορισμένοι προσπάθησαν να βρουν λίγη σκιά κάτω από δέντρα και ομπρέλες, άλλοι δέχονταν με ευχαρίστηση να τους καταβρέξουν οι εθελοντές που είχαν πάρει θέση γύρω από το τέμενος.

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)-4

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ κατά παράδοση δεν γιορτάζουν την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που θέσπισε το Ιράν το 1979 και συμπίπτει με την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Για αυτό και ο ιεροκήρυκας Ικρίμα Σάμπρι στο κήρυγμά του δεν έκανε καμία αναφορά στη γιορτή αυτή. Έστειλε όμως ένα μήνυμα στο πλήθος και «σε όλους εκείνους που θέλουν να καταλάβουν το τέμενος Αλ Άκσα» όπως είπε. «Μην κουράζεστε, δεν θα αποκτήσετε ποτέ τον έλεγχο του Αλ Άκσα, εδώ είναι η κόκκινη γραμμή», τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στους Ισραηλινούς.

Πάνω από 250.000 μουσουλμάνοι κατέκλυσαν το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)-5

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή