Πέμπτος κατά σειρά μήνας ανόδου για το Χ.Α.

Πέμπτος κατά σειρά μήνας ανόδου για το Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στην ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών μετά τις νέες εμπορικές απειλές Τραμπ και την ενίσχυση της αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία, το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε εντυπωσιακές στηρίξεις και αντέδρασε στις πιέσεις που άσκησαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι πωλητές, καταλήγοντας να σημειώνει νέα κέρδη με εκτόξευση του τζίρου, αποδεικνύοντας πως έχουν πλέον μπει στην αγορά νέα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Στα χαμηλά ημέρας οι αγοραστές άρχισαν να παίρνουν σιγά σιγά το πάνω χέρι οδηγώντας το Χ.Α. την τελευταία ώρα στα θετικά, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά πως οι πρόωρες εκλογές έχουν δώσει στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έντονο αέρα… αυτονόμησης, με τον Μάιο να αποτελεί έτσι τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα ανόδου της αγοράς.

Στήριγμα στη χθεσινή πορεία του Χ.Α. έδωσε η νέα υπεραπόδοση της ΔΕΗ (+8,68%), ενώ ισχυρά ήταν τα κέρδη των περισσότερων τραπεζικών μετοχών. Στην ενδοσυνεδριακή αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α. βοήθησε και το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω του 3% κλείνοντας σημαντικά το χάσμα με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,46% στις 830,24 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει το -1,38%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 150,98 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,04%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,57% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,52% στις 786,69 μονάδες, με την Εθνική στο +6,47%, την Alpha Bank στο +5,63%, την Πειραιώς στο +3,21% και τη Eurobank στο +0,46%. Η εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν συστηματική, έντονη και συνεχής σε ομόλογα και μετοχές όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προεξοφλώντας ισχυρά το ενδεχόμενο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το αποτέλεσμα αυτής της ετυμηγορίας αποτυπώθηκε σε αποδόσεις και τζίρο. Μέσα σε μια εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης πέτυχε απόδοση 13,42%, την καλύτερη σε εβδομαδιαία βάση από το 16,03% της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε πριν από το διάγγελμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό έτους, θετικός για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (Μάιος +7,37%), φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί την περίοδο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2017, ενώ η χρονιά βρίσκεται στο 35,4%, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή