Στο Βερολίνο ο Πομπέο, επαφές με Μέρκελ και Μάας

Στο Βερολίνο ο Πομπέο, επαφές με Μέρκελ και Μάας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο του ταξίδι στο Βερολίνο με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο κλιμάκωσε τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ επί της Αγκελα Μέρκελ για σειρά ζητημάτων όπου οι απόψεις των δύο συμμάχων διίστανται και κυρίως ως προς τις σχέσεις της Γερμανίας με Κίνα και Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να αποκτήσει η χώρα πυρηνικά όπλα. «Συμφωνούμε ότι πρέπει να εμποδίσουμε την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Και δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον Αμερικανό ομόλογό του να υπεραμύνεται της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα και να καλεί μάλιστα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream 2, ο Πομπέο επανέφερε τις αμερικανικές αιτιάσεις για υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν κυρώσεις σε γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο.

Προτού αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Πομπέο είχε 45λεπτη συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, Μέρκελ και Πομπέο αντάλλαξαν θερμά λόγια για τη σημασία των αμερικανογερμανικών σχέσεων. Μία ημέρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε μιλήσει σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τους οποίους κάλεσε «να ρίξουν τα τείχη της άγνοιας» και να υπερασπιστούν την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Οι πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν αυτές τις αποστροφές έμμεση πολεμική κατά του Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε μια έστω εθιμοτυπική επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή