ΗΠΑ: Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης η Google για τη νομοθεσία περί μονοπωλίου

ΗΠΑ: Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης η Google για τη νομοθεσία περί μονοπωλίου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα κατά της Google για παραβίαση της νομοθεσίας περί μονοπωλίου και για τις αθέμιτες πρακτικές εξάπλωσης των δραστηριοτήτων του τεχνολογικού γίγαντα, που ήδη έχει πληρώσει σχετικά πρόστιμα στην ΕΕ για τις πρακτικές του.

Ειδικοί από τα τμήματα Μονοπωλίου και Ομοσπονδιακού Εμπορίου του αμερικανικού υπουργείου, είχαν συσκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να συμπληρώσουν τον φάκελλο που θα επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διατάξει την έρευνα, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η δυνητική άσκηση έρευνας στην Google αποτελεί την τελευταία επίθεση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του τεχνολογικού γίγαντα, τον οποίο κατηγορεί πως μαζύ με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρούν να φιμώσουν τις συντηρητικές απόψεις από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τους.

Μία από τις πηγές ανέφερε πως η έρευνα, για την οποία πρώτη έκανε υπαινιγμό η Wall Street Journal, θα εστιασθεί στις κατηγορίες ότι η Google στη μηχανή αναζήτησής της δίνει προτεραιότητα στις δικές της επιχειρήσεις (YouTube, Google Maps κλπ).

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θέλησε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει την πληροφορία, ενώ και η Google δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Την είδηση για πιθανή έρευνα κατά των πρακτικών της Google υποδέχθηκαν με ικανοποίηση πολλές εταιρείες τεχνολογίας, που θεωρούν ότι πλήττονται από τις επεκτατικές τακτικές της. Ο συνιδρυτής του TripAdvisor Στίβεν Κάουφερ τόνισε πως η εταιρεία του «παραμένει ανήσυχη για τις πρακτικές της Google στις ΗΠΑ, την ΕΕ και σε όλον τον κόσμο. Για το καλό των καταναλωτών και του ανταγωνισμού στο Ιντερνέτ, χαιρετίζουμε κάθε νέο ενδιαφέρουν που δείχνουν οι Αμερικανικές ρυθμιστικές υπηρεσίες για την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Google».

Στις 20 Μαρτίου και η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο, για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, στη Google για αθέμιτες μονοπωλιακές πρακτικές εντός της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή