Στο τραπέζι τρίμηνη παράταση για τις 120 δόσεις

Στο τραπέζι τρίμηνη παράταση για τις 120 δόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες λόγω των εθνικών εκλογών. Το περίεργο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να παρατείνουν την προθεσμία κατά τρεις μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (κανονικά η προθεσμία εκπνέει στις 28 Ιουνίου). Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες ταυτόχρονα με την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Πάντως, το ενδιαφέρον είναι αμείωτο και ήδη περισσότεροι από 55.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, με στόχο να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία. Αντίστοιχα, και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, που δεν έχουν την ίδια πίεση χρόνου, αφού για αυτούς η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, προχωρούν με αμείωτο ρυθμό στην υποβολή αιτήσεων στις σχετικές πλατφόρμες. Ηδη, μέχρι χθες το πρωί, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 45.000 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 36.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι είχαν υποβάλει, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, ηλεκτρονική αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις. Επιπλέον, έγιναν περισσότερες από 9.000 ρυθμίσεις εργοδοτών, απευθείας στην πλατφόρμα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, που συνολικά ξεπερνούν το 1,4 εκατ. άτομα και επιχειρήσεις, είναι ότι οι συνολικές επισκέψεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ έφτασαν τις 210.000.

Να σημειωθεί εδώ, ότι για τεχνικούς λόγους η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών μηνός Μαΐου 2019 βάσει πάγιας εντολής, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, Παρασκευή 31/5/2019, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, τη Δευτέρα 3/6/2019 χωρίς καμία επίπτωση για τους οφειλέτες.

Για όσους δε, επιθυμούν την υποβολή νέας αίτησης, η διαδικασία ολοκληρώνεται με απλά βήματα, σε δύο στάδια.

Αντίστοιχα εύκολη είναι η διαδικασία και των πολιτών με χρέη προς την εφορία. Θα εισέρχονται στον κόμβο με τους κωδικούς του Taxis, θα επιλέγουν ρυθμίσεις οφειλών και θα εμφανίζεται η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.  Στην οθόνη που θα ανοίγει, οι οφειλέτες θα ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους και για τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή. Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση, καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει τον χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινάει από τις 18 και φθάνει τις 120, θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα μπορεί ο φορολογούμενος να αποπληρώσει το χρέος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή