«Μποφόρ» στην ιστιοπλοΐα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον κόσμο της ιστιοπλοΐας η ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία σχεδόν ενάμισι χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές της ολυμπιακής και της προολυμπιακής ομάδας δεν επιτρέπεται να παίρνουν μέρος σε αγώνες εκτός της δικής τους κατηγορίας, για να μην τραυματιστούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι η ανακοίνωση βγήκε ελάχιστες ημέρες πριν από τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων ιστιοπλόων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης της Κροατίας, όπου οι αθλητές μας θα προσπαθήσουν να υψώσουν για μία ακόμη φορά τη γαλανόλευκη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΟ, «οι αθλητές – αθλήτριες μέλη της ολυμπιακής και προολυμπιακής ομάδας, προς αποφυγήν τραυματισμών, δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες οποιασδήποτε άλλης κλάσης ολυμπιακών διαδρομών ή ανοικτής θαλάσσης, πλην της κλάσης με την οποία θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή διεκδικούν πρόκριση της χώρας σε αυτούς».

Η ανακοίνωση της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας έχει σηκώσει… μποφόρ στον κόσμο του αθλήματος, καθώς οι αθλητές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν μπορούν να κατανοήσουν τον λόγο. «Αυτό είναι κάτι που αφορά την ολυμπιακή ομάδα και όχι την κατηγορία της ανοικτής θαλάσσης», δήλωσε στην «Κ» ο Ακης Τσαλίκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης, η οποία υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Στο παγκόσμιο ιστιοπλοϊκό στερέωμα οι αθλητές ενθαρρύνονται να παίρνουν μέρος σε αγώνες άλλων κατηγοριών προκειμένου να μένουν στον χώρο και να εξελίσσονται με τις γνώσεις που αποκομίζουν. Ετσι, στις κορυφαίες διοργανώσεις ανοικτής θαλάσσης America’s Cup, Volvo Ocean Race, Louis Vuitton Cup, στον στόλο τους βρίσκονται ιστιοπλόοι με πολλές διακρίσεις στο ολυμπιακό τρίγωνο και αποτελεί τιμή η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο το ότι, σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία, ο κορυφαίος αθλητής του 2018 Παύλος Κοντίδης (Κύπριος ολυμπιονίκης) είχε δηλώσει στην «Κ» ότι μέσα στα όνειρά του είναι η συμμετοχή σε ένα America’s Cup.

Από την άλλη πλευρά, το 2024, όπως όλα δείχνουν, στους Ολυμπιακούς του Παρισιού θα υπάρχει και κλάση για την ανοικτή θάλασσα. Ιδιαίτερα για τους πιο νέους αθλητές που ανήκουν στις προολυμπιακές ομάδες, αλλά και για τους μεγαλύτερους, η συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως αυτή της Κροατίας, θα μπορούσε να τους δώσει χρήσιμες εμπειρίες, τις οποίες θα μεταφέρουν στον ολυμπιακό στίβο. Οσον αφορά τους τραυματισμούς, στα μεγάλα σκάφη υπάρχουν ειδικά μηχανικά μέσα, τα οποία βοηθούν για τις δουλειές, και κανένας ιστιοπλόος δεν χρησιμοποιεί μόνο τη δύναμή του για να τραβήξει π.χ. ένα μπαλόνι (είδος πανιού), όπως γίνεται στα μικρά σκάφη.

Πάντως, κάποιες φορές η συμμετοχή ιστιοπλόων μας σε μεγάλα αγωνιστικά σκάφη αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για να εξασφαλίσουν μια χορηγία, η οποία θα τους φανεί πολύτιμη στην προολυμπιακή προετοιμασία.

Στο μεταξύ, στα νερά της Αδριατικής, αύριο θα ανοίξουν πανιά επτά σκάφη με ελληνική σημαία. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης θα τρέξουν πολλοί πρωταθλητές μας, οι οποίοι είχαν συμπεριλάβει τη διοργάνωση στο αγωνιστικό πρόγραμμά τους και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας τούς αιφνιδίασε. Θα αγωνιστούν τα: ORC A: «Ex Officio» (κυβ. Γ. Πετρόχειλος), ORC B: «Velos» (κυβ. Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής), «Code Zero» (Μιχάλης Μπελέγρης με πλήρωμα και πρωταθλητές τριγώνου), «Pete» (Λεωνίδας Πελεκανάκης), ORC C: «Tammum» (Α. Αναγνωστόπουλος), «Anax» (Ν. Αναγνώστου) και «Blue Line» (Γ. Δρακόπουλος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή