«Τακτοποιήσεις» στη Βουλή έως την ύστατη στιγμή

«Τακτοποιήσεις» στη Βουλή έως την ύστατη στιγμή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά κοινά, η κυβέρνηση φέρνει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δύο νομοσχέδια προς κατάθεση. Το ένα είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, και αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, και το άλλο αφορά τον νέο Ποινικό Κώδικα και υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με δεδομένο πως οι εθνικές εκλογές μετατέθηκαν κατά μία εβδομάδα –7 Ιουλίου–, θα καθυστερήσει και η διάλυση της εθνικής αντιπροσωπείας. Ως εκ τούτου, τα νομοσχέδια αναμένεται να έρθουν άμεσα στη Βουλή προκειμένου να κατατεθούν στις επιτροπές και να ψηφιστούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Εκφράζεται δε ανησυχία ότι, κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης, θα αποτελέσουν αφορμή για να κατατεθεί και πλήθος τροπολογιών για «τακτοποιήσεις» της τελευταίας στιγμής και ικανοποίησης διαφόρων αιτημάτων.

Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κατατίθενται στη Βουλή έπειτα από νομοπαρασκευαστικές εργασίες που κράτησαν χρόνια και με τη δημόσια διαβούλευση να έχει τελειώσει από καιρό. Η κυβέρνηση αποφάσισε την προώθηση των δύο νομοθετημάτων διότι τα δικαστήρια αναμένουν την ολοκλήρωση της ψήφισής τους, με εκατοντάδες ποινικές δίκες να σέρνονται για καιρό, καθώς δικηγόροι και κατηγορούμενοι επιθυμούν να κριθούν υπό το νέο νομοθετικό καθεστώς, ενώ οι νέες διατάξεις αφορούν το σύνολο των κρατουμένων.

Βελτίωση διατάξεων

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, δεκάδες διατάξεις του οποίου εξορθολογίζουν ποινές και αδικήματα ανανεώνοντας ύστερα από δεκαετίες το σύστημα ποινικής καταστολής, φτάνει στη Βουλή στο παρά πέντε της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, διατάξεις που είχαν προκαλέσει επικρίσεις κατά τη μακρά διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, βελτιώθηκαν επί της ουσίας από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που συνεδρίασαν τον τελευταίο καιρό δεκάδες φορές για να οριστικοποιήσουν τα δύο νομοθετήματα καθοριστικής σημασίας για το σύστημα ποινικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων.

Ειδικότερα, διατάξεις που αφορούσαν την εγκληματική οργάνωση, ενόψει και της συνεχιζόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, όπως ρυθμίσεις για κατοχή εκρηκτικών, βελτιώθηκαν με αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε παρουσιαστεί.

Η παράκαμψη της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρωνόταν το εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων, είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου που κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα «διατήρησης» για 25 έτη των αυθαιρέτων σε δάση έναντι προστίμου, το οποίο μειώνεται έως και 50% στην περίπτωση που πρόκειται για πρώτη κατοικία σε ιδιωτική έκταση. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την αξία του δάσους, την αξία της αναδάσωσης κ.ά. Οπως επίσης ορίζει, οι οικιστικές πυκνώσεις (δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων στα δάση) δεν θα εξαιρούνται από την ανάρτηση αλλά θα ακολουθούν κανονικά την ίδια διαδικασία, ενώ παράλληλα το υπουργείο θα ελέγχει αν πληρούν τα κριτήρια… της εξαίρεσης.

Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης (έστω και χρονικά περιορισμένης), σημειώνοντας ότι η αλλαγή χρήσης ενός δάσους είναι ανεκτή μόνο σε περιπτώσεις υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση οικιστικής τους αξιοποίησης. Επίσης, ότι τα δύο τρίτα του σχεδίου νόμου είναι άσχετες με τις οικιστικές πυκνώσεις διατάξεις, με πλήθος φωτογραφικών πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή