Η μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Ελλάδα

Η μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Ελλάδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία έχασε πολλές ευκαιρίες, η πλέον σημαντική –δυσάρεστη– ήταν ότι βρέθηκε μακριά από την έκρηξη της απασχόλησης που έζησαν άλλες χώρες. Τα πέντε τελευταία χρόνια οι χώρες του ΟΟΣΑ δημιούργησαν 43 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι, δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που αναζητεί εργασία καθηλώθηκε στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών.

Ακόμα και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας αποδείχθηκαν απαισιόδοξες και λανθασμένες. Τον Οκτώβριο του 2013 προέβλεψαν ότι η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες θα ήταν 6,9% το 2018. Η ανεργία πέρυσι στις χώρες αυτές ήταν πολύ χαμηλότερα, μόλις 5%.

Το 2018, το ποσοστό της απασχόλησης ήταν υψηλότερο από ποτέ, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στον Καναδά και σε άλλες 22 χώρες του ΟΟΣΑ. Η ελληνική οικονομία έχασε την ευκαιρία αυτή, καθώς οι επενδύσεις σημείωσαν πτώση και η χώρα ακόμα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε κάθε πίνακα ανεργίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ανεργία, η Ελλάδα βρίσκεται με 18% δεύτερη αμέσως μετά τη Νότια Αφρική. Και αυτό, όταν το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη είναι 7,9%, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (των «28») ακόμα χαμηλότερα 6,5%, ίδιο ποσοστό στην Πορτογαλία, ενώ σε χώρες που είχαν επίσης μνημόνια, όπως η Ιρλανδία, βρίσκεται στο 5,5%, ενώ η Πολωνία είναι στο 3,6% και η Ολλανδία στο 3,5%.

Δεν είναι όμως μόνον το ποσοστό της γενικής ανεργίας που δείχνει πόσο λανθασμένα κινήθηκε η ελληνική οικονομία. Πολύ υψηλή είναι η μακροχρόνια ανεργία που καταγράφεται ως ποσοστό ανάμεσα στους ανέργους. Μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται όσοι επιδοτούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και είναι το 72% των ανέργων στην Ελλάδα. Μακροχρόνια άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το 40% των ανέργων, ενώ σε κάποιες χώρες οι άνθρωποι μένουν μικρότερο διάστημα άνεργοι, καθώς στην Κύπρο και στη Ρουμανία οι μακροχρόνια άνεργοι είναι το 41%, ενώ στην Αυστρία το 33%.

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι και πρωταθλήτρια στην ανεργία νέων με 39%, αμέσως μετά τη Νότια Αφρική, παρότι χιλιάδες νέοι, κυρίως επιστήμονες, μετανάστευσαν. Η ανεργία νέων στην Ευρωζώνη είναι 16% και στο σύνολο του ΟΟΣΑ μόλις 11%.

Την τελευταία τετραετία, όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να επιβάλλει υπερβολική φορολογία για να έχει την ευχέρεια να κάνει προεκλογικές παροχές, σε άλλες χώρες η απασχόληση αυξανόταν. Στις ΗΠΑ, η ανεργία είναι 3,6%, στο χαμηλότερο ποσοστό των πενήντα τελευταίων ετών. Τα δύο τρίτα των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ απολαμβάνουν ποσοστό απασχόλησης σε ύψος-ρεκόρ για όσους βρίσκονται στις ηλικίες 15-64. Ακόμα και σε χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τις ΗΠΑ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η απασχόληση είναι υψηλότερη από τα επίπεδα του 2005.

Η πολιτική συνέπεια αυτής της άνθησης της απασχόλησης ήταν ότι το πρόβλημα της ανεργίας εξαφανίστηκε πλέον από το σκηνικό και την κομματική αντιπαράθεση. Για προφανείς λόγους, στην Ελλάδα η ανεργία είναι πολιτικό θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, το οποίο συνήθως οι πολιτικοί το «ξορκίζουν» ο καθένας με τον τρόπο του.

Το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι την περίοδο που άλλες χώρες είχαν έκρηξη απασχόλησης ή τουλάχιστον περιορισμό της ανεργίας, η ελληνική οικονομία βρισκόταν με ανεργία-ρεκόρ που έπληξε με ιδιαίτερη ένταση τους νέους. Μόνον το 2018 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 12%, καθώς τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες επενδύσεις βρέθηκαν σε καθίζηση.

Μπορεί να περιοριστεί γρήγορα η μεγάλη ανεργία; Αν η χώρα σταματήσει να αποτελεί εξαίρεση επιστρέφοντας στην κανονικότητα, θα αποκατασταθεί η κύρια προϋπόθεση για την ανάπτυξη, που έλειπε. Η εμπιστοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή