Ο Τραμπ έδειξε τον… εκλεκτό του: «Ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός»

Ο Τραμπ έδειξε τον… εκλεκτό του: «Ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να έχει την βασιλική περιποίηση που του αρμόζει θεσμικά αλλά και να έρθει αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια: σε μια επανάληψη των διαδηλώσεων της περασμένης χρονιάς, ο Τραμπ θα δει στον ουρανό πάνω από το κοινοβούλιο ένα τεράστιο μπαλόνι που τον αναπαριστά σαν ένα μωρό με πάνα, ενώ οι διαδηλωτές σχεδιάζουν «πανηγύρι αντίστασης» στο κεντρικό Λονδίνο.

Κατά την επίσκεψή τους στις 3-5 Ιουνίου, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια θα λάβουν μια καλή γεύση της εθιμοτυπίας των βρετανικών ανακτόρων: γεύμα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο, επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και μια ξενάγηση στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ.

Πέρα από τις επισημότητες, ωστόσο, ο 45ος Αμερικανός πρόεδρος θα θα δείξει τη στήριξή του σε έναν διάδοχο της Μέι που είναι πιο ριζοσπαστικός υποστηρικτής του Brexit.

Λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Βρετανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, ο Τραμπ έδειξε τον… εκλεκτό του: «Πιστεύω ότι ο Μπόρις θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός», δήλωσε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας και σκληροπυρηνικό υποστηρικτή του Brexit, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανάμεσα σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους.

Ο 72χρονος Τραμπ υποστήριξε ότι τα σκάνδαλα του Μπόρις αναφορικά με τις γυναίκες δεν θα πρέπει να τον εμποδίσουν από το να νικήσει και ότι η Τερέζα Μέι «τα έκανε θάλασσα με το Brexit», παραδίδοντας στην ΕΕ όλα τα πλεονεκτήματα που είχε.

 Στο πιο εκρηκτικό σκέλος των δηλώσεών του, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις διεργασίες για την επιλογή πρωθυπουργού, ενώ τη θέση διεκδικούν δώδεκα υποψήφιοι.

Η ουσιαστική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στα εσωκομματικά του κόμματος, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των συντηρητικών βουλευτών, χαρακτηρίζεται ως μία ουσιαστική παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός πολιτικού ρήγματος μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, στην περίπτωση αδυναμίας του Τζόνσον να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις.

Χθες, ο Τραμπ χαρακτήρισε τους πλέον εξέχοντες υποστηρικτές του Brexit -τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φάρατζ – φίλους του. Και δήλωσε «ότι είναι μεγάλες δυνάμεις εκεί (στη Βρετανία) – Νομίζω ότι κάνουν καλή δουλειά».

Τόσο η παρέμβασή του, όσο και η δημοσιοποίηση των απόψεών του, σημαίνει ότι η επίσκεψη Τραμπ θα είναι η πιο αμφιλεγόμενη επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος στην Βρετανία.

Το επίσημο πρόγραμμα

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η Δευτέρα, θα καταλήξει σε ένα επίσημο δείπνο στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ – με επίσημο βραδινό ένδυμα για όλους τους συνδαιτυμόνες. Η βασίλισσα και ο Τραμπ θα εκφωνήσουν λόγους.

Η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στην πολιτική και θα περιλάβει πρωινό με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, συνομιλίες με την Μέι στο πρωθυπουργικό γραφείο, συνέντευξη Τύπου και δείπνο στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή. Την Τετάρτη, ο Τραμπ μαζί με τη βασίλισσα και βετεράνους του πολέμου θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την Απόβαση στη Νορμανδία, γνωστή ως D-Day, στην πόλη Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης την Ιρλανδία. Την Πέμπτη, θα παρακολουθήσει την επίσημη τελετή για την επέτειο της D-Day στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή