Περιζήτητα τα πολυτελή εξοχικά από ξένους

Περιζήτητα τα πολυτελή εξοχικά από ξένους

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων, με υψηλές αποδόσεις και σχετικά χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις στις συναλλαγές αγοραπωλησίας, βλέπει ο γερμανικός πολυεθνικός κτηματομεσιτικός όμιλος Engel & Völkers AG. Με έμφαση σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, καθώς και στην Αττική Ριβιέρα και στο κέντρο της Αθήνας, επιδιώκει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση τόσο για δεύτερες κατοικίες όσο και για παραθεριστικές. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Sven Odia, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers, η οποία εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες το νέο μητροπολιτικό κέντρο κτηματομεσιτών της στην Αθήνα, «υπάρχουν τεράστια περιθώρια για ανάπτυξη».

– Γιατί επιλέξατε τώρα την Ελλάδα για να επεκταθείτε;

– Πιστεύουμε πραγματικά στην Ελλάδα. Επειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία ανακάμπτει και εκτιμούμε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για ανάπτυξη. Υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για ενδιαφερόμενους αγοραστές από όλο τον κόσμο. Λόγω του διεθνούς δικτύου μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη υποστήριξη σε αυτούς. Στόχος της ίδρυσης του μητροπολιτικού κέντρου είναι να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση με σημαντικό αριθμό εμπειρογνωμόνων ώστε να καλύπτεται αυτό το ενδιαφέρον.

– Σας ανησυχούν οι αυξήσεις που καταγράφονται εδώ και κάποιο καιρό στα υψηλής ποιότητας ελληνικά ακίνητα;

– Οχι δεν μας ανησυχούν. Η Αθήνα εξακολουθεί να έχει λογικές τιμές σε σύγκριση με άλλες μητροπολιτικές πόλεις. Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι διεθνή hot spots και μεταξύ των πιο περιζήτητων προορισμών για εξοχικές κατοικίες στην Ευρώπη. Αυτό, βέβαια, αντικατοπτρίζεται ήδη στις τιμές. Ομως είμαστε εξοικειωμένοι με την πώληση ακίνητης περιουσίας σε ολόκληρο το εύρος τιμών. Για παράδειγμα, η Engel & Völkers πρόσφατα πώλησε ένα ακίνητο στον Καναδά έναντι 91,6 εκατομμυρίων ευρώ.

– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά εξοχικών και δεύτερης κατοικίας στα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τις προοπτικές της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρας;

– Αυτή τη στιγμή, τα ακίνητα στην Ελλάδα προσφέρουν υψηλή απόδοση επένδυσης (ROI) και χαμηλό φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας. Αυτό προσελκύει περαιτέρω τους ξένους επενδυτές. Η ζήτηση για κατοικίες στα ελληνικά νησιά είναι ιδιαίτερα υψηλή. Στις Κυκλάδες οι τιμές για τις καλές εξοχικές κατοικίες ξεκινούν από 1 εκατομμύριο ευρώ. Αν κοιτάξουμε τη Μύκονο, οι τιμές για τις υψηλής ποιότητας και καλά τοποθετημένες βίλες μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 οι τιμές για πολυτελείς βίλες στα παραθαλάσσια προάστια της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, της Αττικής Ριβιέρας, έφθασαν στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Για την περιοχή αυτή το ενδιαφέρον των διεθνών αγοραστών δείχνει πως αυξάνεται προοδευτικά.

– Μπορείτε να μας ακτινογραφήσετε το προφίλ των υποψήφιων αγοραστών τέτοιων ελληνικών ακινήτων;

– Το 65% των συναλλαγών στην Ελλάδα πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές. Πολλοί από αυτούς αναζητούν δεύτερη κατοικία στα ελληνικά νησιά. Η θέα στη θάλασσα είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια. Στην Αθήνα πολλοί πελάτες ενδιαφέρονται ακόμα και για μια πρώτη κατοικία. Επί του παρόντος ζητείται η θέα στη θάλασσα ή στην Ακρόπολη.

– Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και πού;

– Η ζήτηση για την Πάρο βρίσκεται στην τρέχουσα φάση σε άνοδο. Μέχρι στιγμής, οι τιμές των ακινήτων δεν είναι τόσο υψηλές όσο στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, αν και προσφέρει ήσυχο και όμορφο περιβάλλον. Στο κέντρο της Αθήνας, το Κουκάκι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ενώ όλες οι περιοχές γύρω από την Ακρόπολη, το Κολωνάκι, το Μετς και το Παγκράτι ακολουθούν. Οι πολύ εύποροι πελάτες επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα στο Πόρτο Χέλι, το οποίο προσφέρει αποκλειστικότητα και την επιθυμητή απομόνωση.

– Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Engel & Völkers AG για τις διεθνείς αγορές;

– Το 2019, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε 50 νέα γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θέλουμε να προσλάβουμε 1.400 νέους κτηματομεσίτες. Δύο νέα μητροπολιτικά κέντρα ανοίγουν αυτές τις μέρες, ένα στη Λισσαβώνα και ένα στη Μαδρίτη. Στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Μεσοπρόθεσμα, σχεδιάζουμε να επενδύσουμε και στην Ασία.

– Η δική σας ενασχόληση με την αγορά ακινήτων εν γένει, και την Engel & Völkers ειδικά, πώς ξεκίνησε;

– Ξεκίνησα στην Engel & Völkers στο Αμβούργο ως εκπαιδευόμενος το 1996. Αφού τελείωσα την πρακτική μου άσκηση, άρχισα να έχω νέα σχέδια. Η οικογένειά μου είχε μια κατοικία στη Μαγιόρκα, όπου περνούσα τα καλοκαίρια μου. Το νησί ήταν πάντα στην καρδιά μου και ήθελα να ανοίξω το δικό μου γραφείο εκεί. Κατ' αρχάς, έπρεπε να πείσω τον Christian Völkers και κατόπιν αγόρασα μια άδεια για το γραφείο μου Engel & Völkers στο Port d'Andratx στη Μαγιόρκα. Σε ηλικία 22 ετών, φόρτωσα το αυτοκίνητό μου με έξι ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδήγησα από το Αμβούργο στη Βαρκελώνη και από εκεί πήρα το πλοίο για τη Μαγιόρκα. Ηταν 1999. Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι με τις πωλήσεις μηδενικές. Ετσι έτρεχα από σπίτι σε σπίτι μέσα στη ζέστη, διανέμοντας τα συνδρομητικά περιοδικά GG της Engel & Völkers και στα τοπικά εστιατόρια και καφετέριες με σπίρτα ιδιωτική ετικέτας. Οι προσπάθειές μου κάποια στιγμή ανταμείφθηκαν. Η μικρή αλλά δημοφιλής πόλη του Andratx παρουσίασε εξαιρετικό κύκλο εργασιών. Επειτα από αυτό ο Völkers μου πρότεινε μια νέα θέση. Μου ζήτησε να εργαστώ στα κεντρικά γραφεία στο Αμβούργο. Το 2001 τοποθετήθηκα διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers International GmbH και το 2006 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μητρικής. Οταν έφτασε 2014, ανέλαβα πια διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή