Αντιδράσεις για τη διέλευση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από τα κανάλια της Βενετίας, μετά το σημερινό ατύχημα

Αντιδράσεις για τη διέλευση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από τα κανάλια της Βενετίας, μετά το σημερινό ατύχημα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκρουση του γιγαντιαίων διαστάσεων κρουαζιερόπλοιου Msc Opera, που έπλεε στα κανάλια της Βενετίας, με μικρό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 130 άνθρωποι, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε εξ' αυτών, έχει αναθερμάνει τις φωνές που καλούν την πόλη να απαγορεύσουν στα σκάφη μεγάλων διαστάσεων να πλέουν στα κανάλια της πόλης.

Αρκετοί πιστεύουν ότι τέτοιου είδους πλοία αποτελούν κίνδυνο για την πόλη, μολύνουν τα νερά της και αλλοιώνουν την αισθητική της. Μετά το συμβάν οργανώθηκε διαδήλωση από την οργάνωση «Όχι μεγάλα πλοία».

Μέλη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το συμβάν αποδεικνύει την ανάγκη απαγόρευσης και ότι δουλεύουν για να λύσουν το πρόβλημα.

«Αυτό που συνέβη στο λιμάνι της Βενετίας αποτελεί επιβεβαίωση αυτών που λέγαμε δώ και καιρό», δήλωσε, μέσω Twitter, ο υπουργός Περιβάλλοντος Σέρτζιο Κόστα. «Τα κρουαζιερόπλοια δεν πρέπει να πλέουν στο κανάλι Τζιουντέκα. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και μήνες… και κοντεύουμε προς τη λύση».

Ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, συμφώνησε, γράφοντας πώς το περιστατικό επιβεβαιώνει ότι τα μεγάλων διαστάσεων σκάφη δεν πρέπει να πλέουν στο κανάλι Τζιουντέκα

«Μετά από χρόνια αδράνειας, πλησιάζουμε επιτέλους σε μία λύση που θα προστατεύει τόσο τα νερά της πόλης, αλλά και τον τουρισμό», δήλωσε.

Η Unesco πρόσφατα γνωμοδότησε υπέρ του κατάπλου μεγάλων σκαφών στον λιμένα της Μαργκέρα, στην απέναντι όχθη, γνώμη που συμμερίζονται ο δήμος και η περιφέρεια, αλλά όχι πολλές οργανώσεις πολιτών, όπως η Italia Nostra.

Το κρουαζιερόπλοιο που οδηγείτο στην προβλήτα του Σαν Μπαζίλιο από ρυμουλκό, χάνοντας όμως τον έλεγχο λόγω ηλεκτρονικής βλάβης, επί αρκετά λεπτά ηχούσε τη σειρήνα του, καθώς εκείνη τη στιγμή η λιμνοθάλασσα ήταν γεμάτη πλεούμενα για ένα παραδοσιακό έθιμο της Βενετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, La Repubblica, Il Messaggero, Corriere della Sera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή