Ιταλία: Με παραίτηση απειλεί ο Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Με παραίτηση απειλεί ο Τζουζέπε Κόντε

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκτονώσει την έντονη διαμάχη μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος 5 Αστέρων, η οποία έχει οδηγήσει σε παράλυση την κυβέρνησή του, αποπειράθηκε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλει την παραίτησή του. «Ζητώ και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις να κάνουν την επιλογή τους και να μου πουν αν σκοπεύουν να τηρήσουν αυτό το συμβόλαιο», είπε ο Κόντε, ένας τεχνοκράτης χωρίς κομματική βάση, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα. Σε διαφορετική περίπτωση, «απλώς θα υποβάλω την παραίτησή μου», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της ξενοφοβικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο επιδεινώθηκαν στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Η Λέγκα αναδείχθηκε νικήτρια με ποσοστό 34,3% τροφοδοτώντας φήμες ότι ενδέχεται να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. όσο αυτοί ισχύουν, ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, έστω κι αν η κυβέρνησή του θεωρεί ότι οι εν λόγω κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Εχοντας υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του δραστικές μειώσεις φόρων, ο Σαλβίνι επιμένει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. είναι ξεπερασμένοι. Χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από τη δήλωση του Κόντε, είχε υποστηρίξει ότι προτεραιότητα δεν έχει το όριο του 3% για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που προβλέπει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά η καταπολέμηση της ανεργίας. «Θέλω να τη μειώσω από το 10% στο 5%. Αν πάμε στο 5%, τότε θα τηρήσουμε όλους τους κανόνες του κόσμου», δήλωσε ο ηγέτης της ιταλικής Ακροδεξιάς. Πάντως, μετά τη συνέντευξη Κόντε, εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές αλλά τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, γιατί «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Λάδι στη φωτιά της διαμάχης Λέγκας – Πέντε Αστέρων έριξε και το ατύχημα του τεράστιου κρουαζιερόπλοιου «MSC Opera», που συγκρούστηκε με μικρότερο αγκυροβολημένο πλοιάριο και έπεσε στην προβλήτα σε κανάλι της Βενετίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε γυναίκες. Ο Σαλβίνι επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Μεταφορών, στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ντανίλο Τονινέλι, χρεώνοντάς του αναβλητικότητα στην προώθηση λύσης σχετικά με τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών, ενώ ο Τονινέλι επιμένει ότι έχει δρομολογήσει μακροπρόθεσμη λύση, που θα εμποδίζει τα τεράστια κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται στο κανάλι της Τζουντέκα και στον Αγιο Μάρκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή