Σκιές αστάθειας στη γερμανική πολιτική σκηνή

Σκιές αστάθειας στη γερμανική πολιτική σκηνή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το φάσμα της πολιτικής αστάθειας διαφαίνεται στον ορίζοντα του Βερολίνου, παρά τη διαβεβαίωση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι η παραίτηση της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες δεν εμποδίζει το έργο της συγκυβέρνησης. Τα κυβερνητικά κόμματα βγήκαν λαβωμένα από τις ευρωεκλογές, ενώ νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο για τους Πράσινους από αυτή που φάνηκε στις κάλπες, ανεβάζοντάς τους στην πρώτη θέση με 27%, έναντι 26% των Χριστιανοδημοκρατών.

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει τους Σοσιαλδημοκράτες 12% – σαν να μην ήταν αρκετά ηχηρό ράπισμα το 15,8% στις ευρωεκλογές. Στις κάλπες της 26ης Μαΐου 1,2 εκατ. πρώην ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών «μετακόμισαν» στους Πράσινους, ενώ 2 εκατ. έμειναν στο σπίτι τους. Η Νάλες, που είχε αναλάβει τα ηνία του κόμματος πέρυσι, μετά τα απογοητευτικά ποσοστά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών γνωστοποίησε την παραίτησή της το πρωί της Κυριακής, με μια ανακοίνωση στην οποία διαπίστωνε ότι είχε χάσει την απαραίτητη στήριξη στο εσωτερικό του κόμματος.

«Δεν είναι ώρα για κομματικούς τακτικισμούς, επιμένουμε στον μεγάλο συνασπισμό» σχολίασε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ σημείωνε ότι ξεκινά εποχή «κυβερνητικής αστάθειας».

«Το σίγουρο είναι ότι με την αποχώρηση της Νάλες φεύγει η σημαντικότερη υπέρμαχος του μεγάλου συνασπισμού στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», είπε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Τριρ, Ούβε Τζουν. Η απόφαση για νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες ελήφθη παρά τους φόβους ότι θα οδηγούσε σε πλήρη απώλεια της διακριτής ταυτότητας του κόμματος.

Η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών, που υποστηρίζει ότι το κόμμα έχει ανάγκη περίοδο ανασυγκρότησης στην αντιπολίτευση, ενδυναμώνεται μετά την αποχώρηση της Νάλες, αν και μια τέτοια απόφαση θα δρομολογούσε νέες εκλογές και ακόμη σημαντικότερες απώλειες. Η εναλλακτική λύση –να αποχωρήσουν δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες από την κυβέρνηση και να σχηματίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες συνασπισμό «Τζαμάικα» με Φιλελεύθερους και Πράσινους– φαίνεται όλο και πιο απίθανη, γιατί δεν θα είχαν κανένα λόγο να συμφωνήσουν οι Πράσινοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή