Κέρδη 19 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για την Τράπεζας Πειραιώς

Κέρδη 19 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο για την Τράπεζας Πειραιώς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη μετά από φόρους 19 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 83 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσίασε το α΄ τρίμηνο του έτους η Τράπεζα Πειραιώς, στηριζόμενη στην ενίσχυση των οργανικών εσόδων και στη μείωση των λειτουργικών της εξόδων.  Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 360 εκατ. ευρώ, ενώ στα 69 εκατ. ευρώ σταθεροποιήθηκαν τα έσοδα από προμήθειες. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 8% τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση και περιορίστηκαν στα 231 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέλθουν στο τέλος του α΄ τριμήνου στα 214 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 3% σε τριμηνιαία βάση και 9% σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδίου έως το 2023 με την επωνυμία Agenda 2023, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στόχοι είναι:

• Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κάτω από το 9%, από 49%.

• Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ομίλου με τη μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα κοντά στο 40%, από 52% σήμερα.

• Η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων κατά 200 μονάδες βάσης υψηλότερα της εποπτικής απαίτησης.

• Η βελτίωση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, οι εκταμιεύσεις δανείων τα δύο τελευταία τρίμηνα ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ και έχουν καλύτερα περιθώρια από το συνολικό χαρτοφυλάκιο, ενισχύοντας τη δυναμική των καθαρών εσόδων τόκων, ενώ ενισχυτικά συνεισέφερε και το βελτιωμένο κόστος χρηματοδότησης. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να προέρχεται από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ τριμήνου στα 51,6 δισ. ευρώ, ενώ μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν στα 38,5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν το α΄ τρίμηνο του 2019 σε 174 εκατ. ευρώ, έναντι 163 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου ανήλθε το α΄ τρίμηνο 2019 στα 500 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το υπόλοιπό τους στα 26,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις παρέμεινε στο 49%.

Οι καταθέσεις του ομίλου ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 43,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 2% σε ετήσια αύξηση. Σε τριμηνιαία βάση, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2% λόγω εποχικότητας και λόγω της επίπτωσης στις καταθέσεις από τις επιδοτήσεις αγροτών. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019, από 6,1 δισ. ευρώ πριν από ένα έτος (εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ από τον ELA, ο οποίος έχει εξαλειφθεί πλήρως από τον Ιούλιο του 2018). Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 88%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET-1) του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2019 στο 13,7% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού, λόγω της αποεπένδυσης από την Piraeus Bank Bulgaria που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο 2019, και για τα κέρδη της περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή