Μητσοτάκης: Υπέρ «αυτοδύναμης Ελλάδας»

Μητσοτάκης: Υπέρ «αυτοδύναμης Ελλάδας»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτοδύναμη Ελλάδα»… Ηταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση για τον εκλογικό στόχο του την 7η Ιουλίου, μαζί με την υπογράμμιση ότι επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή ώστε η Ν.Δ. να μπορεί να εγγυηθεί κυβέρνηση ισχυρή και σταθερή. Εντέλει, σημείωσε αναφερόμενος στον «εφιάλτη» της απλής αναλογικής, η χώρα θα κυβερνηθεί και «ο ελληνικός λαός θα υποδείξει τι θέλει, αν θέλει μια κυβέρνηση ισχυρή ή αν επιθυμεί κάτι διαφορετικό». Επανέλαβε ότι ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου. Ακόμη, προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα αποχωρήσει σήμερα από τη Βουλή, καθώς αρνείται να μπει στο κάδρο μιας «απονομιμοποιημένης» Βουλής.

Την ίδια ώρα –στη συνέντευξή του στον AΝΤ1– ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία, χωρίς συγκεντρώσεις – πλην μιας κεντρικής στην Αθήνα. Αντ’ αυτών θα εστιάσει στις περιοδείες, στην απευθείας επαφή με τους πολίτες και στο να πείσει όσους δεν τον εμπιστεύθηκαν στις 26 Μαΐου. Εθεσε ως διακύβευμα των εκλογών την ανάπτυξη και την επόμενη μέρα των εκλογών να υπάρχει μια κυβέρνηση «ισχυρή και αποτελεσματική», ώστε να εξασφαλίζει το ζητούμενο της κυβερνητικής σταθερότητας, ενώ ζήτησε το «καλύτερο δυνατό ποσοστό» για τη Ν.Δ., ώστε να μπορεί να υλοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας. Αναφερόμενος στις συναινέσεις που θα αναζητήσει ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι «θα αναζητήσουμε διευρυμένες πλειοψηφίες όπου κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο».

Οι συγκλίσεις, ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει «να έχουν πραγματικό αποτύπωμα στην κοινωνία». Αναφερόμενος στα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια και σε μια κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κυβέρνηση που θα κάνει πράξη «τη σύνθεση, την εμπειρία και την ανανέωση», σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. έχει σημαντικό στελεχικό δυναμικό, το οποίο θα «μπολιαστεί» με νέα πρόσωπα. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι σέβεται τόσο τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και τη Φώφη Γεννηματά και απέκλεισε ενδεχόμενο ένταξης του κ. Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ή αξιοποίησής του. Προανήγγειλε δε ότι είναι έτοιμος για ντιμπέιτ «με τον κ. Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς». Αποτιμώντας τις περιφερειακές εκλογές, στην Πειραιώς δεν στέκονται μόνο στο γεγονός ότι η Ν.Δ. κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες, αλλά και στην αύξηση της επιρροής της σε δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικά, από τους 332 δήμους της επικράτειας εξελέγησαν 152 δήμαρχοι που είναι οι ίδιοι μέλη της Ν.Δ., ενώ άλλοι 69 έχουν μέλη της Ν.Δ. στους συνδυασμούς τους. Πιο εντυπωσιακή είναι η επικράτηση της Ν.Δ. σε δήμους της Αττικής που θεωρούνται μη προνομιούχοι (Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος). Πρόκειται για ανατροπή εκλογικών συσχετισμών δεκαετιών σε δήμους ιδιαίτερα της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και του δυτικού τομέα Αθηνών, που θεωρούνταν προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι από τους πέντε δήμους που συγκροτούν την περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, οι υποψήφιοι της Ν.Δ. κατάφεραν για πρώτη φορά να κερδίσουν τους 4.

Υπόθεση Novartis

Για ενίσχυση του αισθήματος στην κοινή γνώμη ότι η υπόθεση της Novartis υπήρξε «οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους δύο πρώην πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος», κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην αντεισαγγελέα Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή.

Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι επιβεβαιώνονται όσα είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, «πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο – χειρότερη τελικά απ’ ό,τι καταγγέλλαμε κι εμείς που υπήρξαμε ο στόχος της!», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «όλοι θα πάρουμε μέτρα ώστε τέτοιες αθλιότητες να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον», ενώ έδειξε προς τις εθνικές κάλπες, τονίζοντας ότι «σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή