Εκλογές: Νέοι, πολλά υποσχόμενοι και ανεξάρτητοι

Εκλογές: Νέοι, πολλά υποσχόμενοι και ανεξάρτητοι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι «γέννημα-θρέμμα» επαρχιακών πόλεων, στις οποίες επέστρεψαν ως ενήλικοι επαγγελματίες με διάθεση για προσφορά, αλλά χωρίς να επιθυμούν μια κομματική «ταμπέλα». Ο λόγος για την Ολγα Δασκαλή και τον Παύλο Γεωργιάδη, που ηγήθηκαν ανεξάρτητων ομάδων στην ανάδειξη κοινοτικών συμβουλίων στο Μεσολόγγι και στην Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα και… δικαιώθηκαν, αφού ο «Κλεισθένης Ι» δίνει στο εξής τη δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες να πολιτευθούν χωρίς «υποστήριξη».

«Δεν θα αποφάσιζα ποτέ να κατέβω στις εκλογές αν δεν υπήρχε αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση», εξηγεί στην «Κ» η κ. Δασκαλή, δικηγόρος και ειδική στην πολιτιστική διαχείριση, που επέστρεψε έπειτα από οκτώ χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα της, χωρίς ωστόσο να απολέσει τη διάθεσή της για καινοτόμες δράσεις (π.χ.«Roots are routes»). «Ως μαθήτρια συμμετείχα στα πενταμελή, αλλά ως φοιτήτρια διοχέτευσα την ενέργειά μου στην οργάνωση AEGEE και όχι σε κάποια φοιτητική παράταξη», επισημαίνει η 34χρονη δικηγόρος, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν άλλοι δώδεκα ανήσυχοι συμπολίτες της. «Πραγματοποιήσαμε πέντε συνελεύσεις κατοίκων, ώστε να εισακούσουμε τα σοβαρότερα αιτήματά τους και μία ανοικτή συζήτηση στην πλατεία Μεσολογγίου με 150 συμμετέχοντες».

Τα αδέσποτα, η προβληματική οδοποιία, η απουσία αποχέτευσης σε ορισμένες περιοχές, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης απασχολούν τους Μεσολογγίτες. Ο ρόλος πλέον των κοινοτικών συμβουλίων δεν θα είναι «διακοσμητικός». «Θα αποφασίζουμε πώς θα διατεθούν τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για την κοινότητα, ποσά από 3.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ ο δήμαρχος δικαιούται να μας αναθέσει την υλοποίηση κάποιου προγράμματος». Η ομάδα «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» αναδείχθηκε πρώτη. «Για εμάς, πρωταρχικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των κοινόχρηστων χώρων αλλά και η πολιτιστική “χαρτογράφηση” της πόλης, έτσι ώστε οι επισκέπτες να ανακαλύπτουν χωρίς κόπο κάθε πτυχή της μακράς ιστορίας της», καταλήγει η κ. Δασκαλή.

Μετά δεκατρία χρόνια σπουδών, επιμορφώσεων και επιστημονικών περιπλανήσεων σε Σκωτία, Γερμανία, Ταϊλάνδη, Ινδία και Κίνα, ο 37χρονος εθνοβιολόγος Παύλος Γεωργιάδης επέστρεψε το 2012 στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην πατρίδα του, την Αλεξανδρούπολη. Με τον κ. Γεωργιάδη ένωσαν τις δυνάμεις τους πολλοί νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες, με κοινωφελή δράση σε πεδία όπως τα αδέσποτα ή η δενδροφύτευση και μέσο όρο ηλικίας τα σαράντα. «Εκανα ένα κάλεσμα σε προσωπικό επίπεδο και οργανώσαμε την εκστρατεία μας ως “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης” σε μόλις δύο μήνες», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, που μίλησε στους δημότες σε πάρκα και δημόσιους χώρους. «Η Αλεξανδρούπολη, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων χαράσσουν ενεργειακή πολιτική», επισημαίνει ο ίδιος, «προτεραιότητά μας, όμως, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, σύμφωνα με τους στόχους του ΟΗΕ, στόχοι που προϋποθέτουν και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της κοινότητας». Η ομάδα έλαβε τη δεύτερη θέση με 5.500 ψήφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή