Μετεκλογική «βαβούρα» στην Ανάφη

Μετεκλογική «βαβούρα» στην Ανάφη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Ανάφη γιόρταζε. Ο δήμαρχος πάντρευε τον γιο του και βάφτιζε το εγγόνι του, έχοντας καλέσει όλο το νησί να μοιραστεί τη χαρά του. Πολλοί ήταν μάλιστα και οι Αναφιώτες της Αθήνας που ταξίδεψαν στο νησί με αφορμή το ευτυχές γεγονός, για να ευχηθούν στο νέο ζευγάρι και με την ευκαιρία να ψηφίσουν στις εκλογές. Ο νυν δήμαρχος, Ιάκωβος Ρούσσος, ήταν ένας εκ των δύο υποψηφίων της αναμέτρησης. Απέναντί του κατέβαινε ένας νέος συνδυασμός από νέους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού. Ηταν και αυτοί καλεσμένοι στον γάμο.

Την επομένη, ο κ. Ρούσσος αναδείχθηκε εκ νέου δήμαρχος με ποσοστό 62,18%. Είναι η πολλοστή φορά που αναδεικνύεται νικητής, από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή των Κυκλάδων (έχει κερδίσει επτά από τις οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έχει συμμετάσχει). Μιλώντας στην «Κ» διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο νησί (υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα) ότι η ημερομηνία του γάμου του γιου του σχετιζόταν με κάποιον τρόπο με τις εκλογές. «Θα μας απαγορεύσουν να βαφτίσουμε τα εγγόνια και να παντρεύουμε τα παιδιά μας; Να απολογηθούμε για ποιο πράγμα; Χρειάζεται να πάρουμε την άδεια κανενός; Τόσα χρόνια είμαι πολύ ήρεμος, αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της», μας είπε σε σχετικά έντονο ύφος.

Δεν είναι η μόνη φημολογία που ακολουθεί την εκλογική αναμέτρηση στην Ανάφη. Εντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι συγκεκριμένος υποψήφιος της παράταξης του δημάρχου φέρεται να «κοιμήθηκε» το βράδυ της Κυριακής με 13 ψήφους και να «ξύπνησε» τη Δευτέρα με 21 ψήφους (οι οποίες τον έβαζαν στο δημοτικό συμβούλιο), αξιοσημείωτη διαφορά σταυρών για να αποδοθεί σε λάθος στην καταμέτρηση. «Αρχισε το νησί να συζητάει διάφορα. Δεν είναι ωραίο σε μια μικρή κοινωνία να υποπτεύεται ο ένας τον άλλο», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του δεύτερου συνδυασμού Γιάννης Πατηνιώτης, που έχει ζητήσει από τον δήμαρχο να συμφωνήσει στην επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των σταυρών, ιδανικά παρουσία γραφολόγου, «ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία». «Είναι άσχημο για τα νέα παιδιά που μπορεί να θέλουν να συμμετάσχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ακούν διάφορα σενάρια. Θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο να ασχοληθούν».

Για «μη θέμα» κάνει λόγο ο δήμαρχος. «Είναι για γέλια και για κλάματα, κάτι να επουλώσουν την ήττα τους. Ηταν βέβαιοι ότι θα εκλεγούν, ας ψάξουν να δουν τι φταίει και δεν τους ψήφισε το νησί».

Στο επίκεντρο της «βαβούρας» στην Ανάφη βρίσκεται το έργο κατασκευής πεδίου προσγείωσης ελαφρών σκαφών στο νησί, το οποίο προωθεί ο δήμαρχος. Το έργο που έχει αναλάβει η ΜΟΜΚΑ από τον Αύγουστο του 2017, έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, με το δημοτικό συμβούλιο πριν από λίγους μήνες να απορρίπτει την πρόταση να εκτελεστεί νέα σύμβαση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λόγω έλλειψης σχεδιασμού και αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και χρεώσεις που προκύπτουν για τον δήμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή