Υπό διπλή πίεση η Ιταλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Οι τόνοι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία κατέβηκαν χθες, αλλά η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με την απειλή του Ματέο Σαλβίνι ότι θα τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση να παραμένει ενεργή και τις πιέσεις προς τη χώρα να εντείνονται με την αναμενόμενη ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εις βάρος της Ιταλίας από την Ε.Ε.

Μία ημέρα μετά το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αν οι δύο αντιπρόεδροι δεν τα βρουν, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια κατέληξαν σε συμφωνία για ένα από τα ζητήματα-αγκάθια, τους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα. «Συνομιλήσαμε και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο, αναφερόμενος στο πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ του ιδίου και του Ματέο Σαλβίνι έπειτα από εβδομάδες. Η νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές και η δεινή ήττα των 5 Αστέρων έχει βάλει τον Σαλβίνι σε πειρασμό να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά τις βουλευτικές του 2018.

«Σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντι Μάιο. «Η Ιταλία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα». Νωρίτερα, ωστόσο, ο Σαλβίνι είχε επαναλάβει το τελεσίγραφο προς τον κυβερνητικό του εταίρο, θέτοντας περιθώριο δύο εβδομάδων. «Αν δω ότι μετά μία-δύο εβδομάδες λέμε τα ίδια πράγματα με τις ίδιες καθυστερήσεις, τότε θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ως προς τα δημόσια έργα, ο Σαλβίνι διαφωνεί με τους νέους κανόνες μειοδοτικών διαγωνισμών, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι. Τα Πέντε Αστέρια υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί είναι απαραίτητοι ώστε να μη διοχετεύεται άλλο δημόσιο χρήμα σε εταιρείες που ελέγχονται από τη μαφία.

Μετά το τηλεφώνημα των δύο αντιπροέδρων ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία για την αναστολή ισχύος μέρους των νέων κανονισμών, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Σαλβίνι υπόσχεται επανεκκίνηση των δημοσίων έργων αλλά και «δημοσιονομικό σοκ» για την οικονομία, μέσω της δραστικής μείωσης φόρων. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, τους οποίους έχει παραβεί η Ιταλία προτού καν εφαρμοστεί το «σοκ» του Σαλβίνι.

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Ρώμη η επιστολή με την οποία οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία επισύρει ποινές ώς και 3,5 δισ. ευρώ. Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η νίκη του στις εκλογές είναι ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία δεν επιθυμεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες, αλλά να θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το ζήτημα αυτό είναι ένα ακόμη σημείο προστριβής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τον πρωθυπουργό Κόντε, που προτάθηκε από τα Πέντε Αστέρια, να δηλώνει ότι η Ιταλία οφείλει να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι να καταφέρει να τους αλλάξει. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ρώτησε την Ιταλία γιατί το χρέος της αυξήθηκε από το 132% του ΑΕΠ στο 133%, ενώ η απάντηση που έστειλε ο υπουργός Oικονομικών Τζοβάνι Τράα χαρακτηρίστηκε υπερβολικά γενικόλογη από τις Βρυξέλλες. Και οι δύο πλευρές τονίζουν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος, αλλά αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιβολής προστίμου στη χώρα, ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί σε πολύ τεταμένο κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή