Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσοχή στραμμένη στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει η Αθήνα, παρά την ηρεμία που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες και οφείλεται στο τέλος του Ραμαζανίου και στο σχετικό εορταστικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης πρώτης υπουργικής τριμερούς με την Αρμενία, επανέλαβαν την κοινή αντίληψή τους για την ανάγκη να συνεχιστεί η επιχείρηση διεθνοποίησης των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Επαναβεβαίωσα την ισχυρή μας υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο σε σχέση με τις πρόσφατες προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και διαβεβαίωσα τον Κύπριο ομόλογό μου για την υποστήριξή μας στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. Ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους δύο ομολόγους του για «τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου». Οι επαφές στη Λευκωσία έγιναν ενώ μέλη της αποκαλούμενης «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους εξασφάλιζαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και ακόμα στενότερη σύνδεση των Κατεχομένων με την Τουρκία.

Τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν. Ο κ. Αποστολάκης θα μείνει στις ΗΠΑ έως και τις 7 Ιουνίου και θα συναντηθεί, επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, με μέλη του ομοσπονδιακού Κογκρέσου και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 8ο ετήσιο συνέδριο EU and Foreign Policy Defence Forum 2019, το οποίο διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στις ΗΠΑ και το περιοδικό Foreign Policy.

Η μετάβαση του κ. Αποστολάκη στις ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετούς μήνες και γι’ αυτό κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει, παρά την προεκλογική περίοδο αλλά και την κρίση που προέκυψε έπειτα από την παραίτηση του αντιστράτηγου ε.α. Νίκου Ζαχαριάδη, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις πρόσφατες επαφές με την τουρκική για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, από τη θέση του γενικού διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων του υπ. Εθνικής Αμυνας. Αφορμή της παραίτησης του κ. Ζαχαριάδη ήταν ο προγραμματισμός για ακόμα μία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στα τέλη Ιουνίου, αυτή τη φορά στην Αγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες επαφές στην Αθήνα (20-25 Ιουνίου) έγιναν τεχνικές συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή