Κυβερνητική παρωδία με θύμα το Κοινοβούλιο

Κυβερνητική παρωδία με θύμα το Κοινοβούλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έως και για το ύψος της στέγης σπιτιών σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και μία υπουργική για παράταση συμβάσεων εργαζομένων σε δήμους ήταν χθες η αρχή της «απάντησης» που έδωσε ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ στην ευχή εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να μην κατατεθούν πολλές και «φωτογραφικές» τροπολογίες στα νομοσχέδια που προωθούνται προς ψήφιση κατά την τρέχουσα, πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά πράγματα, συγκυρία: κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι οι κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης, και κυρώσεις συμβάσεων που χρησιμοποιούνται ως «όχημα» για ψήφιση τροπολογιών με προεκλογικές σκοπιμότητες εισάγονται προς ψήφιση με επείγουσες διαδικασίες και ενώ ο ορίζοντας για το «κλείσιμο» της Βουλής λαμβάνει συνεχώς παρατάσεις.

«Ευελπιστώ ότι δεν θα έρθουν πολλές τροπολογίες και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι αναγκαίες και θα αφορούν επείγοντα ζητήματα και συγκεκριμένο πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης χθες το μεσημέρι στη Βουλή, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η τελευταία αυτή επισήμανση έγινε με αφορμή τις πληροφορίες ότι, όπως αποκάλυπτε χθες η «Κ», η κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατήσει ανοικτή τη Βουλή και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με σκοπό να «περάσει» και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που, μεταξύ άλλων, αφορά και τους δασικούς χάρτες. Την προοπτική να μην κλείσει η Βουλή, πάντως, ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια ημέρα μεταξύ της Δευτέρας 10 και της Πέμπτης 13 Ιουνίου. Πριν από τη συνάντηση αυτή και την τυπική υποβολή του αιτήματος για πρόωρες εκλογές, διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής δεν θα θυροκολληθεί. «Βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κανονικότητα της λειτουργίας» του Κοινοβουλίου, σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, εκτός όλων των άλλων, προστέθηκε και η κατάθεση ακόμη ενός νομοσχεδίου: αφορά τη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για ενίσχυση δομών στον χώρο της Υγείας. Ειδικά αυτό, μαζί με το νομοσχέδιο που κυρώνει διεθνείς συμβάσεις με το Αζερμπαϊτζάν και εκείνο που αφορά τη βιοποικιλότητα, ήδη λειτουργεί ως «όχημα» για την κατάθεση τροπολογιών.

Στη χθεσινή πρώτη φάση της διαδικασίας, πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, που έσπευσε να καταθέσει πέντε τροπολογίες για υποθέσεις της εκλογικής της περιφέρειας, ενώ ακολούθησαν και οι Ευαγγελία Καρακώστα, Χαρά Καφαντάρη και Αικατερίνη Ιγγλέζη, που εμφανίστηκαν να μεριμνούν –ανάμεσα στα άλλα– για θέματα όπως: το ύψος της στέγης στον νομό Κεφαλληνίας, ρύθμιση περιπτώσεων για να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα, τον ΕΝΦΙΑ ακινήτων στην Κεφαλονιά, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα που έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα ύστερα από σεισμούς, τη χωροθέτηση ζυθοποιείων, καθώς και τη λειτουργία βιομηχανικών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής. Οπως άπαντες εκτιμούν στη Βουλή, η «βροχή» των τροπολογιών αναμένεται από σήμερα να ενταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή