Ν.Δ.: στρατηγική προσέγγισης αναποφάσιστων

Ν.Δ.: στρατηγική προσέγγισης αναποφάσιστων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να θέσει ο ίδιος τους όρους και το πλαίσιο της πορείας προς τις εθνικές εκλογές –με βάση τη στρατηγική που ακολούθησε και στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες– είναι αποφασισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, όπως υπέδειξε μέσω της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του τη Δευτέρα, προχωρεί σε μια διαφορετική καμπάνια προσπερνώντας τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, πέρα από την ουσία, η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αποχωρήσει το κόμμα από τη Βουλή αυτές τις ημέρες είναι και συμβολική της στρατηγικής του αυτής να δείξει, όπως έλεγαν από την Πειραιώς, ότι προσπερνά μια κυβέρνηση που είναι πλέον απονομιμοποιημένη.

Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του της Δευτέρας, ενώ ερωτηθείς για τον Αλ. Τσίπρα και την επόμενη μέρα υπογράμμισε ότι δεν τον αφορά, δεν το σκέφτεται. Το «τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε. Εξίσου εμφατικά, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί: Εμφαση στον προγραμματικό λόγο και στο τρίπτυχο μείωση των φόρων, ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία χωρίς ανοικτές κομματικές συγκεντρώσεις – το μήνυμα είναι ότι αυτές συγκινούν κατά κύριο λόγο κομματικούς και αυτοί δεν έχουν ανάγκη να πειστούν. Αντ’ αυτών θα εστιάσει σε περιοδείες και σε απευθείας επαφή και συζήτηση με τους πολίτες σε στοχευμένες θεματικές συναντήσεις/εκδηλώσεις.

Η υπογράμμιση ότι στόχος του είναι να πείσει και όσους δεν εμπιστεύθηκαν τη Ν.Δ. στις 26 Μαΐου, υποδηλώνει τη στόχευσή του να απευθυνθεί κυρίως στους αναποφάσιστους και να αφήσει τον κ. Τσίπρα, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, να πολώνει την ατμόσφαιρα μόνος του, αφού ούτως ή άλλως η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει αντί της σύγκρισης σε επίπεδο ανοικτών συγκεντρώσεων –τις χαρακτήρισε «χαρά του σκηνοθέτη»– στοχευμένες εκδηλώσεις, στις οποίες θα αναδείξει πιο εξειδικευμένα πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου του σε επαφή με τους πολίτες. Αυτές θα λάβουν τη μορφή συζητήσεων με ερωταπαντήσεις και ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει πραγματοποιήσει σειρά τέτοιων συναντήσεων, όπως με ιδιωτικούς υπαλλήλους και αγρότες. Η στόχευση είναι προφανής και εστιάζεται σε ειδικότερα ακροατήρια και στο να γείρει η πλάστιγγα όσων αμφιταλαντεύονται υπέρ της Ν.Δ. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή επίσκεψή του στο Κερατσίνι, όπου μάλιστα τον υποδέχθηκε ο νεοεκλεγείς –με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ– δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος. Το μήνυμα που απευθύνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ότι θα συνεργαστεί με όλους και πως εννοεί ότι «ενωμένοι μπορούμε».

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων βρίσκονται στην Πειραιώς, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις των τελευταίων ονομάτων. Στις εθνικές λίστες δεν αποκλείεται να «μετακομίσουν» και υποψήφιοι που έδωσαν τη μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές, αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν, όπως ο Γιώργος Αμυράς που θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, ενώ δεν αποκλείεται και ο Δημήτρης Καιρίδης να είναι υποψήφιος στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή