Αλλο το ράσο κι άλλο ο παπάς

Αλλο το ράσο κι άλλο ο παπάς

Κύριε διευθυντά

Η παροιμία λέει ότι «δεν κάνει το ράσο τον παπά», που σημαίνει ότι το ένδυμα δεν είναι από μόνο του αρκετό να προσδώσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο κύρος και ηθικό ανάστημα. Παρ’ όλα αυτά έχω τη γνώμη ότι όταν κάποιος εμμένει να ξεχωρίζει από την κανονικότητα και τη γενικώς παγιωμένη συνήθεια και να εμφανίζεται απλώς ή επιμελημένα ατημέλητος, δηλ. χωρίς το ανάλογο με τις περιστάσεις ένδυμα, προσβάλλει την αισθητική και μπορεί να βλάψει τον εαυτό του και τον σκοπό του.

Με τα ανωτέρω επιχειρώ να υποστηρίξω την εξής άποψή μου: Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σκληρό, κουραστικό και αποτελεσματικό κομματικό αγώνα έπεισε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων και έγινε πρωθυπουργός. Ορκίστηκε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, επέλεξε το υπουργικό του συμβούλιο και ετοιμάστηκε να κυβερνήσει τη χώρα. Πολύ καλά μέχρις εδώ. Αλλά γιατί επέλεξε να είναι διαφορετικός ως προς την εμφάνισή του και γιατί μάλλον επέβαλε την ίδια εμφάνιση και σε βουλευτές και υπουργούς του; Η αποφυγή της γραβάτας στο Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στον Λευκό Οίκο, στο Κρεμλίνο κ.λπ., όπου όλοι οι συνομιλητές του απαρεγκλίτως ήταν ντυμένοι σύμφωνα με τις παγίως κρατούσες συνήθειες, σε τι αποσκοπούσε; Κατά τη δική μου άποψη ήταν προσπάθεια απόδειξης λαϊκότητας και επαναστατικότητας, αλλά κατέληξε ως επίδειξη λαϊκότητας, δηλ. ως σκέτη υποκρισία. Δηλ. με την αποφυγή της γραβάτας χάνονται οι εκλογές; Προφανώς όχι. Αλλά με την υποκρυπτόμενη υποκρισία, ναι.

Δημητρης Μπαλτας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή