Το Κονκλάβιο (05/06/19)

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια κανονικότητα;

Εντάξει. Είναι ωραίο να ζεις τον μύθο σου στην Ελλάδα, αλλά δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο. Και σίγουρα δεν υπήρξε ευρωβουλευτής άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που να έλαβε προσωρινή διαπίστευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι κι αυτή άλλη μια αθάνατη ελληνική πρωτοτυπία που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνες ευρωβουλευτές.

Για όποιον είχε αντίρρηση ότι, τουλάχιστον, στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να μοιάζει με χωριό του Αστερίξ, σας ενημερώνω ότι επειδή το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ολοκληρώσει την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων της ευρωκάλπης –για την ακρίβεια, απομένει ακόμη ένα 26,5%– μαθαίνω ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές λαμβάνουν προσωρινό σήμα από την Ευρωβουλή.

Αυτό θα πρέπει να ανανεωθεί την 1η Ιουλίου (αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η καταμέτρηση). Να υποθέσω ότι είναι κι αυτό μέρος της «ιδιότυπης κανονικότητας», όπως το έθεσε χθες ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη λειτουργία της Βουλής;

Συριζαϊκή σχετικότητα

Οταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δύο ώρες, σου φαίνεται σαν δύο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δύο λεπτά, σου φαίνεται σαν δύο ώρες, είχε πει ο Αϊνστάιν. Ολα στη ζωή είναι σχετικά. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο εννοούσε ο Νίκος Βούτσης, όταν περίπου υπονόησε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν τρέχει και τίποτα με μερικές τροπολογίες. «Δεν είναι δα και 50, όπως άλλες εποχές», πληροφορούμαι ότι ήταν περίπου το επιχείρημά του, αφήνοντας άφωνους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που του θύμισαν ότι υπήρξαν εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο καταγγελτικά λόγια είχε να πει για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Καπέλα

Κατά τα λοιπά, δεν ήταν καθόλου σαφής για το πότε θα κλείσει η Βουλή. Μου λένε ότι ακόμη και στις επισημάνσεις ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, τα «μάσησε». Εντύπωση έκανε και σε κάποιους εκ των παρισταμένων, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής δύο φορές παρέπεμψε τους συνομιλητές του σε όσα είχε πει το προηγούμενο βράδυ σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ. Οπου όσοι ήταν στην αίθουσα επιμένουν ότι δεν μίλησε με θεσμικό, αλλά με κομματικό «καπέλο». Λεπτομέρειες.

Αποχαιρετισμός

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τότε που η Κέιτ-Μαρί Μπερνς διορίστηκε επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η Αμερικανίδα διπλωμάτις αναχωρεί για να αναλάβει την αμερικανική πρεσβεία στη Βόρεια Μακεδονία και ο Τζέφρεϊ Πάιατ άνοιξε την οικία της Παναγή Κυριακού το βράδυ της Δευτέρας για να την τιμήσει με την καθιερωμένη αποχαιρετιστήρια δεξίωση. Πάντως, η κυβέρνηση δεν ήταν απούσα. Ηταν εκεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Μια ωραία ξενάγηση

Συνάντηση –εθιμοτυπική– και μια πρώτη ενημέρωση για τα του δήμου είχε χθες ο Κώστας Μπακογιάννης με τον Γιώργο Μπρούλια στο κτίριο της πλατείας Κοτζιά. Τα πράγματα ήταν πολιτισμένα. Και, γιατί να μην είναι άλλωστε; Εξάλλου, η επόμενη μέρα θα δείξει, αφού θυμίζω ότι ο Μπρούλιας, εκτός από υπηρεσιακός δήμαρχος, είναι πλέον και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Παύλου Γερουλάνου. Ο Μπακογιάννης, πάντως, δεν σχολίασε τα περί συνεργασίας σε σχετική ερώτηση. Να σημειώσω, ωστόσο, ότι ο Μπρούλιας έκανε και ξενάγηση στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο: του έδειξε το γραφείο δημάρχου και την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Κατά τα λοιπά, ακούω ότι κάτι σχολιάστηκε για πίνακες –όπως προφίλ του Σπύρου Πάτση– που βρίσκονται στο κτίριο από την εποχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

D-Day…

Δεν ξέρω αν ο Προκόπης Παυλόπουλος βαρέθηκε να περιμένει το προεδρικό διάταγμα για τoυς διορισμούς στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, το οποίο, πάντως, ακούω ότι δεν είχε φθάσει μέχρι χθες στο Προεδρικό Μέγαρο – λέτε να το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση; Σήμερα, πάντως, ταξιδεύει αυθημερόν για το Πόρτσμουθ για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, το D-Day. Οπου θυμίζω ότι η αθάνατη Ελλάδα μετείχε με δύο πλοία… Παρόντες θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ και φυσικά η βασίλισσα Ελισάβετ. Παρών από την ελληνική πλευρά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή