Οπισθοδρόμηση παντού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι τώρα στα στερνά της η κυβέρνηση χαντακώνει τους θεσμούς, στα μουλωχτά ακρωτηριάζει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που με κόπο και πολλές αντιδράσεις υιοθετήθηκαν τα περασμένα χρόνια. Μία από αυτές αφορά το ωράριο των φαρμακείων, για το οποίο το υπουργείο Υγείας επεφύλασσε τις παλαιολιθικές απαγορεύσεις, από εκείνες που δεν αφήνουν την οικονομία να σηκώσει κεφάλι και τους νέους να εργασθούν.

Για –μάταιους τελικώς– ψηφοθηρικούς λόγους, λοιπόν, παραμονές των ευρωεκλογών η πιο οπισθοδρομική κυβέρνηση των μνημονιακών χρόνων πέρασε την εξής τροπολογία: «Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων, την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, τη 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Mαΐου, την 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του πολιούχου αγίου της πόλης και την ημέρα απελευθέρωσης της πόλης».

Να σημειώσουμε την αγαπημένη λέξη των ρυθμιστών «απαγορεύεται» και να ρωτήσουμε: Γιατί η Μεγάλη Παρασκευή των χριστιανών γίνεται υποχρεωτική αργία και για τους μουσουλμάνους φαρμακοποιούς, και να μην είναι οι ημέρες που γιορτάζουν το μπαϊράμι; Υπάρχει ένα ζήτημα ισοπολιτείας και θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι ουδείς εμποδίζει τους μουσουλμάνους φαρμακοποιούς να είναι κλειστοί και τις ημέρες των δικών τους θρησκευτικών εορτών. Ορθόν αλλά αυτό δείχνει και τη φύση αυτών των ρυθμίσεων. Φτιάχνονται για να εμποδίζουν τους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Η προκοπή απαγορεύεται σ’ αυτόν τον τόπο και όχι το ραχάτι. Το τελευταίο επιβάλλεται ακόμη και σε ανθρώπους που θεωρούν ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι απλώς Δευτέρα. Ολοι θα είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν και οι υπόλοιποι να περιφερόμαστε στην πόλη για να βρούμε τα λίγα φαρμακεία που διημερεύουν με υποχρεωτικώς μειωμένο ωράριο. Οι συνδικαλιστές ακολουθούν τη γραμμή εκείνου του προέδρου που είχε έλεγε ότι «τα φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμαστε στις αντιφάσεις της επιχειρηματολογίας τους. «Δεν είναι δυνατόν ημέρες αργιών, τα μοναδικά ανοιχτά καταστήματα να είναι πάντα τα φαρμακεία […] Το φαρμακείο δεν είναι εμπορικό κατάστημα», είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών Απόστολος Βαλτάς και μας μπέρδεψε. Αν «το φαρμακείο δεν είναι εμπορικό κατάστημα», γιατί ζητούν ωράριο καταστημάτων; Αν πρέπει να λειτουργούν ως ΔΕΚΟ, γιατί δεν κρατικοποιούνται; Στην τελευταία περίπτωση, εμείς δεν θα είχαμε φάρμακα, αλλά αυτοί θα είχαν ακόμη καλύτερο ωράριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή