Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και μείωση φόρων

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και μείωση φόρων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μακρύς και η Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην αρχή του, σημειώνει η Allianz σε νέα έκθεσή της μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου. Οπως προειδοποιεί, η παροχολογία της κυβέρνησης και η οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις αποτελούν τεράστια ανησυχία, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και μείωση των φόρων και γι’ αυτό οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητα σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει η Allianz. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει, ενώ η ανεργία –αν και εξακολουθεί να είναι σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο– διαμορφώνεται κάτω από το 20%. Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 3% για πρώτη φορά στην ιστορία. Η ανάπτυξη του 1,3% στο α΄ τρίμηνο οφείλεται κυρίως σε εσωτερικούς παράγοντες, όπως επισημαίνει.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε από ένα αδύναμο 0,2% και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 8,1% μετά δύο αρνητικά τρίμηνα. Ωστόσο, η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε σημαντικά (-5,0%) και το εξωτερικό εμπόριο έχει επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη, λόγω της ισχυρής αύξησης των εισαγωγών (5%) και της μείωσης των εξαγωγών (-2,1%).

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν μακρύ δρόμο μπροστά της. Μετά μία δεκαετία ύφεσης, βλέπει μόνο την αρχή μιας ισχνής ανάκαμψης, επισημαίνει η Allianz, προειδοποιώντας πως για να πετύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν 70% χαμηλότερα από το 2009 και κοντά στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά. Ετσι, η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με χαμηλότερους εταιρικούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απολύτως απαραίτητη και η πρόσφατη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο αποτελεί τεράστια ανησυχία, όπως επισημαίνει. Οι εκλογές αποτελούν έτσι θετική εξέλιξη για την οικονομία, καθώς η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εφαρμόσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων φόρων, καταλήγει η Allianz. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή